Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den,
prosím o potvrzení zda jsem správně určil, že u tohoto příkladu použiju oboustranný t-test.
Příklad:
Přizvaný expert na indiánské kmeny tvrdí, že běžná dvouhodinová hodnota dávky inzulinu u členek tohoto kmene činí 150 μU/ml. Ověřte toto jeho tvrzení na 95% hladině spolehlivosti.
Děkuji za odpověď

Ještě bych měl 2 otázky.
Vybral jsem tedy oboustranný t-test.
P-hodnota my vyšla: 0,354
T-hodnota:0,927
dále jsem si řekl, že nulovou hypotézu nezamítáme
Ale nevím jak se počítá či určuje počet stupňů volnosti.
A nejsem si vůbec jistý u odpovědi, kde mám na výběr ze tří možností: a)Expert má pravdu. b)Expert může mít pravdu. c)Expert nemá pravdu.
Prosím o radu. Děkuji
chelsea111 napsal(a):
Ale nevím jak se počítá či určuje počet stupňů volnosti.
počet_pozorování - 1
chelsea111 napsal(a):
A nejsem si vůbec jistý u odpovědi, kde mám na výběr ze tří možností: a)Expert má pravdu. b)Expert může mít pravdu. c)Expert nemá pravdu.
hypotézu jsi nezamítl. jak zněla?

↑ Stýv:
určil jsem to podle toho: p-hodnota
0.05 , což není, tak ji nezamítáme

↑ Stýv:
Tak to jsem potom nepochopil Vaši otázku, mohl byste mi ji prosím přiblížit?

Stýv napsal(a):
hypotézu jsi nezamítl. jak zněla?
Joo, už asi vím. Nulová hypotéza zní: běžná dvouhodinová hodnota dávky inzulinu u členek tohoto kmene se nerovná 150 μU/ml.
↑ chelsea111: řekl bych, že takhle zněla spíš alternativní hypotéza

↑ Stýv:
Tak já tedy nevím, protože v sešitu mám, že nulová hypotéza bývá nejčastěji opakem toho, co chceme dokázat. A tady v tom příkladu chceme dokázat jestli je pravda, že běžná dávka je 150 μU/ml.
Mohl byste mi prosím poradit jak se určuje nulová hypotéza?
Děkuji

Takže pro tento příklad to bude: běžná dvouhodinová hodnota dávky inzulinu u členek tohoto kmene se rovná 150 μU/ml.
Takže když mam na výběr z těchto možností: a)Expert má pravdu. b)Expert může mít pravdu. c)Expert nemá pravdu. a nulovou hypotézu jsem nezamítl, tak správná odpověď bude B?

↑ Stýv:
Supr, děkuji. A eště bych se chtěl zeptat (jestli to fakt chápu). Kdyby
to znamená, že by platila alternativní hypotéza
zamítli bysme nulovou hypotézu. A závěr by byl, že Expert nemá pravdu???

Děkuji moc, strašně jste mi pomohl.
Přeji příjemný večer.
Stránky: 1