Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, byl by někdo tak hodný a vysvětlil mi,jak poznám, jakou závorku u intervalů použít? Vím,že když je kolečko plné,tak je špičatá a když je prázdné,tak je závorka okrouhlá. Ale ne vždy to neplatí a to mi dělá problémy... Díky za odpovědi.
Ahoj, chápeš to správně.
Pokud máš interval
říká se mu uzavřený.
Jedná se o množinu reálných čísel mezi čísly a a b, včetně těchto čísel. (=krajní body intervalu náleží)
Pokud máš interval
říká se mu otevřený.
Tak se jedná o množinu reálných čísel mezi čísly a a b, ale bez těchto čísel (=krajní body intervalu nenáleží)
A pak jsou kombinace, kdy jeden kraj intervalu tam patří a druhý ne, nebo naopak. Pak se tomu říká polouzavřený / polootevřený zprava či zleva. Např
.
Co se týče koleček, tak pokud naznačujeme, zda do daného řešení dané číslo na číselné ose neleží, kreslíme dutý puntík, jako že tam ten bod nepatří, ale vše okolo už ano. Naopak plné kolečko znamená, že tam dané číslo patří.
Tedy - náleží-li číslo - patří číslo do intervalu - je tam znak < nebo > a kreslí se plné kolečko. A naopak.
Promiň, tak jsem tě nepochopil. Myslíš konkrétně při nějakém řešení nerovnic atp.? Moc jsem ti nerozuměl, to kdy to neplatí, a vlastně co kdy neplatí.
Jinak jsem ještě opomněl, když je jedna mez nekonečno, nebo méně nekonečno, tak se to považuje za otevřenou část...