Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím,
měl bych dotaz na tuhle funkci

jelikož jsem to jen opisoval bez vysvětlení, poprosil bych tedy vás. Tedy moje otázka, jak k tomu rychle přijdu pohledem, nebo jaký je princip čí postup, tohleto mi chybí napochopení, nejlepší by bylo kdyby mi to někdo mohl vysvětlit podrobně krok po kroku, budu rád. Ještě bych měl otázku: má ta absolut. hodnota velký vliv?
Podle wolframu jsem zjistil, že graf vypadá takhle http://www.wolframalpha.com/input/?i=3^ … %2B2%29%29 což i souhlasí s mém v sešitě
Ahoj, jedno z možných řešení, je rozdělit si definiční obor na dvě části, podle té absolutní hodnoty.
Pro
mohu vynechat absolutní hodnotu a psát:
Pro
mohu vynechat absolutní hodnotu s tím, že před to dám minus (viz řešení rovnic s abs. hodnotou):
Tedy napravo o bodu -2 kreslíš tu první funkci a nalevo tu druhou.
Nakreslit grafy těch funkcí by snad neměl být problém. Základem je klasická exponenciála, v prvním případě otočená kolem osy ypsilon (je tam minus x) a posunutá o jedna doprava. V druhém případě je to klasická exponenciála posunutá o tři doleva.
↑ cutrongxoay:
Ahoj, Tvůj příspěvek má jeden nedostatek: zapomněl jsi napsat, co chceš řešit. :-) Obecně se vyplatí upravit méně přehledný výraz na přehlednější, např.
...
/smatel: děkuju za vysvětlení, jakžtakž to chápu, tedy nejlepší způsob je si to rozdělit na 2 části že?
/Rumburak: omlouvám se, děkuju za připomenutí, moje myšlenka byla jak narýsovat graf...
jinak taky děkuju za poučku: Obecně se vyplatí upravit méně přehledný výraz na přehlednější
právě exponen. funkci probíráme, bude se hodit
↑ cutrongxoay:
Jo na tu úpravu jsem zapomněl, přesně jak píše Rumburak. Sympatičtější je si to prvně upravit do tohoto tvaru:
a pak to řešit třeba tak, jak jsem psal. Je to takové snadno pochopitelné řešení.