Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Rad by som mal vas nazor na tuto poznamku.
Zda sa mi ze na tomto foru viaceri pouzivaju nestardantnu definiciu slova ALGEBRA na miesto vseobecne pouzivanej definicie ALGEBRICKA STRUKTURA
Cf.
http://en.wikipedia.org/wiki/Algebraic_structure
alebo aj
http://cs.wikipedia.org/wiki/Algebraick%C3%A1_struktura
Ako kazdy vie slovo ALGEBRA ma presnu definiciu a (ine ako vseobecna ALGEBRAICKA STRUKTURA)... tak preco tento zmetok, co neda ine ako plno nedorozumeni.
Ahoj ↑ Andrejka3:,
Neber to na seba....mne tu meter nasnezilo tak pisem akokokeby z mojho IGLU
No staci prechadzka na google
no mozes si precitat aj Bourbaki
napr. ten hypertext co som dal vysie ti vychrli toto
Four binary operations.
Algebra over a field: An algebra over a ring except that R is a field instead of a commutative ring.
Jordan algebra: a Jordan ring except that R is a field.
Lie algebra: an algebra over a field respecting the Jacobi identity, whose vector multiplication, the Lie bracket denoted [u,v], anticommutes, does not associate, and is nilpotent.
Associative algebra: an algebra over a field, or a module, whose vector multiplication associates.
Linear algebra: an associative unital algebra with the members of M being matrices. Every matrix has a dimension nxm, n and m positive integers. If one of n or m is 1, the matrix is a vector; if both are 1, it is a scalar. Addition of matrices is defined only if they have the same dimensions. Matrix multiplication, denoted by concatenation, is the vector multiplication. Let matrix A be nxm and matrix B be ixj. Then AB is defined if and only if m=i; BA, if and only if j=n. There also exists an mxm matrix I and an nxn matrix J such that AI=JA=A. If u and v are vectors having the same dimensions, they have an inner product, denoted 〈u,v〉. Hence there is an orthonormal basis; see inner product space above. There is a unary function, the determinant, from square (nxn for any n) matrices to R.
Commutative algebra: an associative algebra whose vector multiplication commutes.
Symmetric algebra: a commutative algebra with unital vector multiplication.
atd atd
↑ vanok:
Přeju příjemné ráno v igloo.
Asi to stále nechápu. Algebry (s příslušným přívlastkem jako třeba Lie) jsou speciálními algebraickými strukturami. Algebraické struktury ale nemám zkracovat na algebry. Je to tak?
Protože já termínem algebra rozumím nosnou množinu spolu s operacemi. Nosná množina je uzavřená vzhledem k těmto operacím. To je ale podle tebe nestandardní definice (?)
↑ Andrejka3:,
Slovo je podla mna nestandarne, definicia to je presne ALGEBRAICKA STRUKTURA
Aj na cz wikipedii najdes slovo algebra v tomto suvise
http://cs.wikipedia.org/wiki/Algebra_%28struktura%29
Mozno to pouziva lokalne len niekto v tom zmysle ako pises ty... alebo je to vseobecne v Cz a Sk? Prave to neviem.
Ale naco potom davat nove meno ked je uz ine...
Díky. Už mi to došlo. Při psaní upozorním na to, co algebrou myslím. Budu nejspíš zaměňovat algebru za algebraickou strukturu, dokud se neseznámím pořádně s algebrou. Pak k ní totiž získám respekt a obdiv a nebudu ji (a Tebe) trápit zneužíváním jejího jména. :)
Tak nad tím, prosím, přivři oči v mém případě.
↑ Andrejka3:,
To ma netrapis, len treba vzdy povedat svoj nazor.
Otazky nie su blbe ale odpovede mozu byt...
Zda sa mi ze je dolezite si vysvetlit vsetki "slova", vsak ako inac sa rozumliet?
A potom je iste dobre vediet vsetki hononyma kazdeho slova.
Mozno to slovo " ALGEBRA" sa bezne pouziva v Cz a Sk ale to neviem .... a vtedy treba sa potom prisposobit.
Ono je to slovo zneužíváno vícero způsoby... v teorii míry je zase (v češtině alespoň) "algebra" označován systém podmnožin s prázdnou množinou, uzavřený na konečná sjednocení a doplňky, což jistě taky s algebrou (jakožto "nástavbou" vektorového prostoru) nemá nic moc společného.
A taky to asi už nikomu nevymluvíme. : ))
Ahoj ↑ OiBobik:,
dobra poznamka... ideme po tom istom chodniku.