Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim, potřeboval poradit s následujícím příkladem:
Vypočítejte:
kde plocha S je vnější povrch válce:
Jelikož to je válec, tak počítám s tím, že to bude nejlepší převést na válcové souřadnice:
A dál nevim přesně co s tim. Díval jsem se mathonline.fme.vutbr.cz, a tam jsem to moc nepochopil. Zkusil jsem kouknout na ukázkovej příklad, a zkusil jsem tento postup:
Zderivovat jednotlivé proměnné:
A následující hodnoty dosadit do integrálu, ale bohužel mi to nevyšlo. Byl to jedinej řešenej příklad, který sem na to viděl. Jinak sem našel vždycky, které měli zadání ve formě dS, a to sem nevěděl, jak skloubit s mým zadáním.
Za případné rady budu moc vděčný :-)
↑ Prochycz:
Když máme substituci
,
odkud se vzala proměnná
?
Proměnnou
substituce zachovává, takže vyjadřovat
je chyba (i když pomineme předchozí poznámku).
Děkuji za upozornění to jsem akorát nezměnil, jak se se to snažil udělat podle toho příkladu. Samozřejmě tam musí být toto:
Ale když toto dosadím do toho integrálu:

Tak mi to nevyjde podle výsledků, takže počítám s tím, že špatně dosazuju do toho integrálu, ale nevim kde dělám chybu.
Ta chyba je vážnější, než jsem z Tvého předchozího příspěvku předpokládal , a sice v použití vzorce pro substituci.
Substituční vztahy zde mají tvar
, takže nestačí dosadit
,
ale obdobně jako při substituci ve dvojném integrálu
, obdobně pro ostatní proměnbné.
Ten "zlomek" je příslušný Jacobiho determinant - zde (narozdíl od "normálního" dvojného integrálu) není v absolutní hodnotě, avšak znaménko před výsledným
integrálem nutno určit dle volby orientace plochy.
Podrobněji zde.
Díval jsem se ještě na jiný stránky věnující se plošným integrálům a ukázkovým příkladům a doufám, že už jsem to pochopil.Takže jestli to správně chápu, tak si udělám derivaci os podle
a potom podle
a následně udělám vektorový součin?
Takže podle
:
podle
:
vektorový součin:
A poté sestavim výsledný integrál:
Takže výsledek by měl být
. Problém je, že ve výsledích je uvedeno
, tak by mě zajímalo, jestli mám někde chybu nebo je špatně uveden výsledek. Děkuji za případnou opravu
↑ Prochycz:
S tou symbolikou využívající vektorový součin nemám zkušenosti, zkusím to spočítat raději "klasicky" a pomocí co nejelementárnějších prostředků.
Ten integrál

rozdělíme na součet tři integrálů

a každý počítámet zvláš't - důvodem jsou znaménkové kalkulace s ohledem na orientaci plochy.
Na první pohled je jasné, že C = 0 , protože průmětem plochy do roviny Pxy je kružnice, tedy množina dvojrozměrné míry 0.
Počítejme integrál A . Položme
, kde
,
Průnik ploch
má zřejmě plošnou míru 0, takže
, kde
.
Je tedy
(1)
,
kde
je průmět množiny
do roviny Pyz a
, protože díváme-li se na plochu
ve směru od
do
,
vidíme vnější stranu plochy
. Na pravé straně (1) už máme "normální" dvojný integrál . Obdobně
(2)
,
zde bude
, protože díváme-li se na plochu
v tomtéž směru od
do
, vidíme vnitřní stranu plochy
.
Zřejmě
, proto
.
Integrál B by měl vyjít stejně, od A se liší jen jiným označením proměnných.
↑ Rumburak:
Děkuji za vyčerpávající odpověď, zkusim to zpracovat a pochopit. Velice si vážim Vaši pomoci.
Přeji hezké prožití Vánoc.
↑ Prochycz:
Hezké Vánoce i Vám.
Ještě mne napadla jedna věc: Plocha S určená nerovnostmi
je plášť jistého válce.
Výsledek
bychom dostali, když by M bylo celou hranicí tohoto válce včetně podstav (nebo alespoň když bychom k S přídali horní podstavu v rovině z =1,
protože integrál přes dolní podstavu v rovině z = 0 je 0).
Stránky: 1