Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím.
Chtěl bych rozdělit 30 párků rovně mezi 18 lidí. Kolik nejméně říznutí musím udělat? Kolik nejméně kousků musím udělat?
Není tak těžké přijít na to, že říznutí stačí jedno. Problém ale je (alespoň pro mě) vyřešit tuto úlohu obecně, tedy vytvořit vzorec.

↑ Mirgeee:
Ahoj,
a co tady přesně má znamenat "říznutí"?
↑ OiBobik:
Ve znění té úlohy to není nijak přesněji určeno, ale řekl bych, že to znamená prostě rozpůlení podle přímky (tedy nůž je libovolně dlouhý) při jakémkoli rozmístění párků (v rovině), ale jistý si být nemůžu.
Jinak najít algoritmus pro počet říznutí není obtížné, ale prý existuje vzorec :)
↑ Mirgeee:
Obecně to nejspíš neplatí (záleží, ale jak je definováno říznutí - jak už bylo uvedeno).
Např. dle mého nelze jedním říznutím rozdělit 1 párek rovnoměrně pro 3 osoby.
Na druhou stranu se lze zabývat pouze případy, kdy počet párků je menší než počet lidí, ostatní případy se přiřazením celých párků jednotlivým obsobám snadno převedou na případ předcházející.
↑ check_drummer:
Určitě jsem nechtěl říct, že jedním říznutím rozdělíš 1 párek pro 3 (nebo víc) osob :)
Pro toto specifické zadání podle je, jak jsem psal, řešení "jedno říznutí":