Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám malý problém s dosazením do vzorce,vše mi hezky vychází ,ale na výpočtu tlaku jsem se zasek. pomozte mi s tím prosím.výpočet molární entalpie tání už mám,teplota taky ok,ale ten tlak. prosím to rozepsat jak pro blbce. moc dík.
Zdravím,
vypočtenou teplotu můžeš dosadit do jednoho ze vztahu pro p:
, odsud
to nevychází? Ten vztah, co máš na scanu od slov "do vztahu:" závorky (...)(...) a pod tím rov=10. To má nějaký význam? Děkuji.
Na druhou úlohu se podívám, pokud někdo z ochotných kolegů nepodívá dřív (velmi by potěšilo, děkuji :-)
↑ nuno666: Zapomněl jsem dodat ,že to je už iný příklad ,ale je vlastne uplne stejný ,jenom jsou iné hodnoty.
↑ nuno666: Take jsem našel tohle a vyzkoušel to tak ,ale bez uspechu.Je to ta označena cast.
↑ nuno666: To rov,ja myslel ,že to znamena ,že tlaky jsou si v trojnem bode rovne.
↑ nuno666:
to je tak:
umíš vypočítat pravou stranu (na kalkulačce)?
To je strojový výpočet. Potom je rovnice logaritmická
- vzpomeň si ze SŠ, tedy 
A to je u všech úloh, co máš. To je ten problém, který řešíš, nebo něco jiného? Děkuji.
Oprava: v 2. příspěvku mi vypadlo "minus" před zlomkem - opraveno.
↑ nuno666:
Také děkuji za zprávu, že OK. V ukázkovém příkladu (v rámečku) v příspěvku 5 je trochu nešťastně napsáno, že T můžeme dosazovat do každého vztahu pro log(p) - což je pravda pro trojný bod. Potom to vypadalo jako nějaká "složitá" rovnice. Ve skutečnosti se počítalo jen pro jeden vztah (nebo se mohlo počítat pro druhý a výsledek by byl stejný).
Počítání s logaritmy si určitě vybavíš z počítání pH. Ať se vede.