Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mohl by mi někdo objasnit tyto dvě otázky? Myslel, jsem že lineární závislost a nezávislost chápu, ale teď jsem zjistil, že asi moc ne. :-/
Jsou vektory u, v a w. Jejich lineární kombinací vytvoříme vektory x
a y:
x = u + v - w
y = u - v + w
Když jsou vektory u, v, w LN musí být LN i vektory x a y? Nebo je je případ, kdy budou LZ.
A pak vlastně obráceně.
Pokud budou u, v, w LZ, existuje skupina vektorů u, v, w pro které jsou vektory x, y LN?
Třeba i nějaký případ.
Děkuji mockrát.
↑ rikimara:
Ahoj,
to je zaujimava otazka ...a ked ju uplne pochopis urobis velky krok do predu
Vseobecba odpoved je nie (ale su specialne pripady ze je to ano) [pisem o vsebecnych vektoroch x, y, u, v, w]
Cize na overenie treba studovat podla definicie, ci vektory su LN alebo LZ.
V kontexte co si napisal (vektory u, v, w LN ...Jsou vektory u, v a w. Jejich lineární kombinací vytvoříme vektory x
a y:
x = u + v - w
y = u - v + w)
ax+by =(a+b)u + (a-b) v +(-a+b)w=0
ti da
a+b=0
a-b= 0
-a+b=0
Cize a=b = 0 a tak X, y su LN
Staci?
↑ vanok:
Takže když jsou vektory u, v, w LN musí být i vektory x a y LN.
A obráceně taky, když budou u, v, w LZ, tak taky platí, že musí být i vektory x a y LZ.
Dokud jsme dělali matice, polynomy atd. Tak jsem vše chápal, ale jakmile jsem začali s abstraktními pojmy, začínám se hodně ztrácet.
↑ rikimara:
U abstraktních úloh je vhodné vycházet pouze z definic a dokázaných vět. Intuice, která občas pomůže u praktických úloh,
zde často selhává a pak vede k chybným výsledkům .
Definici lineártní závislosti a nezávislosti jsem nedavno připomínal zde (příspšvek #9) .
Mějme vektory u, v, w a dále
(0) x = u + v - w , y = u - v + w
Sestavme rovnici
(1) ax + by = 0 (neznámé jsou a, b)
a hledejme její netriviální řešení. Dosadíme-li do ní za x , y podle (0) a algebraicky upravíme, dostaneme
(2) (a + b)u + (a - b)v + (b - a)w = 0 .
I. Jsou-li u, v, w LN, potom podle (2) a definice LN musí být a + b = 0 & a - b = 0 , odtud snadno a = b = 0.
Ukázali jsme, že v tomto případě rovnice (1) má pouze triviální řešení, takže x, y jsou LN .
II. Obráceně to neplatí: Vezmeme-li LN vektory u, v , pak budou LN i vektory x = u + v , y = u - v
(důkaz obdobný jako v bodě I) . Položíme-li w = 0 , pak vektory u, v, w budou LZ , ale na lineární nezávislosti vektorů
x = u + v = u + v - 0 = u + v - w, y = u - v = u - v + 0 = u - v + w
se tím nemůže nic změnit.
↑ kritik:
Zdravím, založ si, prosím, vlastní téma. Děkuji.