Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer, řeším tento příklad:
Jsem si vcelku jistý, že implicitní rovnice nestacionárního řešení je
Nedaří se mi ale převést ji na rovnici explicitní, jako další krok dělám (pravou stranu upravuji jako ln(t) - ln(c) )
tedy 
Pokud zanedbám abs.hodnotu, dostanu se až k
což je v souladu s klíčem ve skriptech. Skripta ale uvádějí ještě druhou část:
plus podmínku
Moc jsem nepobral, jak se autor dostal k té druhé části explicitního řešení, a jak určil podmínku. Asi jde o tu absolutní hodnotu, ale nedaří se mi vymyslet, jak to udělat. Zkoušel jsem to experimentálně, ale vždy mi ta druhá část vyšla
. A s podmínkou jsem v tomto případě ztracen úplně.
Děkuji :)
↑ Foxnec:
Řekl bych, že když odmocnuješ rovnici, tak musíš uvažovat obě znaménka. A podmínka je určena odmocninou a t!=0 ze zadání i ze zlomku pod odmocninou.
S podmínkou máte pravdu, pokud zahrneme tu částí řešení, ke které jsem se právě nedostal... Tak by mě to pak snad také napadlo :) Jinak s tou absolutní hodnotou, vím že to tak má být, pokud mám v abs. hodnotě jednu stranu, jednu proměnnou, ale zde tedy nemám tušení, jak to udělat.
První část udělám takto:
, ale pokud druhou část zkusím takto:
, tak mě to nikam nedovede, resp dovede mě to k tomu špatnému řešení, viz první příspěvek.. a nic jiného mě nenapadá :-(
↑ Foxnec:
Tedy nejsem žádnej odborník, dif. rovnice jsem měl až tento semestr, ale s tou abs. hodnotou jsme to dělali na cvičeních tak, že jsme prostě určili nějakou další konstantu třeba k=|c| a víc jsme se o to nestarali. Prostě upravuj až do toho odmocnění, kde dáš jen
.
Stránky: 1