Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 12. 2011 19:52 — Editoval Foxnec (26. 12. 2011 19:54)

Foxnec
Zelenáč
Reputace:   

Diferenciální rovnice - separace proměnných, převod do expl. tvaru

Dobrý večer, řeším tento příklad:
$x' = \frac{1-x^{2}}{2tx}$

Jsem si vcelku jistý, že implicitní rovnice nestacionárního řešení je
$-\ln (1-x^{2}) = \ln (t) + C$
Nedaří se mi ale převést ji na rovnici explicitní, jako další krok dělám (pravou stranu upravuji jako ln(t) - ln(c) )
$\ln \frac{1}{1-x^{2}} = \ln \frac{t}{c}$
tedy
$|\frac{1}{1-x^{2}}|=|\frac{t}{c}|$
Pokud zanedbám abs.hodnotu, dostanu se až k
$x(t) = \sqrt{1-\frac{c}{t}}$
což je v souladu s klíčem ve skriptech. Skripta ale uvádějí ještě druhou část:
$x(t) = -\sqrt{1-\frac{c}{t}}$
plus podmínku
$t\in (-\infty , 0), (c, \infty )$

Moc jsem nepobral, jak se autor dostal k té druhé části explicitního řešení, a jak určil podmínku. Asi jde o tu absolutní hodnotu, ale nedaří se mi vymyslet, jak to udělat. Zkoušel jsem to experimentálně, ale vždy mi ta druhá část vyšla $x(t) = \sqrt{1+\frac{c}{t}}$. A s podmínkou jsem v tomto případě ztracen úplně.

Děkuji :)

#2 26. 12. 2011 20:13 — Editoval chuckier (26. 12. 2011 20:16)

chuckier
Místo: Praha
Škola: ČVUT FEL
Pozice: student
Reputace:   

Re: Diferenciální rovnice - separace proměnných, převod do expl. tvaru

↑ Foxnec:
Řekl bych, že když odmocnuješ rovnici, tak musíš uvažovat obě znaménka. A podmínka je určena odmocninou a t!=0 ze zadání i ze zlomku pod odmocninou.

#3 26. 12. 2011 20:25 — Editoval Foxnec (26. 12. 2011 20:26)

Foxnec
Zelenáč
Reputace:   

S podmínkou máte pravdu, pokud zahrneme tu částí řešení, ke které jsem se právě nedostal... Tak by mě to pak snad také napadlo :) Jinak s tou absolutní hodnotou, vím že to tak má být, pokud mám v abs. hodnotě jednu stranu, jednu proměnnou, ale zde tedy nemám tušení, jak to udělat.

První část udělám takto:$\frac{1}{1-x^2} = \frac{t}{c}$, ale pokud druhou část zkusím takto: $\frac{1}{x^2-1} = \frac{t}{c}$, tak mě to nikam nedovede, resp dovede mě to k tomu špatnému řešení, viz první příspěvek.. a nic jiného mě nenapadá :-(

#4 26. 12. 2011 20:56

chuckier
Místo: Praha
Škola: ČVUT FEL
Pozice: student
Reputace:   

↑ Foxnec:
Tedy nejsem žádnej odborník, dif. rovnice jsem měl až tento semestr, ale s tou abs. hodnotou jsme to dělali na cvičeních tak, že jsme prostě určili nějakou další konstantu třeba k=|c| a víc jsme se o to nestarali. Prostě upravuj až do toho odmocnění, kde dáš jen $\pm $.

Zápatí