Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ frai:
Když zvolíš soustavu souřadnic tak, že počátek je v místě startu, osa
má směr vodorovný (ta čára, která je na obrázku hranice mezi úhly
a
) a osa
je svisle, tak tebou uvedené rovnice určují trajektorii vrhu a vůbec nezávisí na tom, jaký je sklon kopce.
Takže:
Z první rovnice vypočítáš
a dosadíš do druhé, dostaneš
(1)
Rovnice svahu (přímky) je
(2)
Hledáš průsečík paraboly (1) a přímky (2), tj. řešíš rovnici
Vypočítáš
, dosazením do (2) určíš
a pak
(Pythagorova věta)
↑ zdenek1:
děkuji, postupoval jsem jinym zpusobem. Vrh jsem uvažoval s počáteční výškou h a bod dopadu jsem umístil na osu x, jakoby přímka se směrnici tan 30° protínala osu x v bodě dopadu a osu y v počáteční výšce h, tak by L měla být přepona tohoto trojuhelníku.
Tak, že 

když z y vyjádřím t pomocí kvadr. rce 

vezmu případ když se diskriminant přičítá a dosadím do x, tak získám d.![kopírovat do textarea $d_{[x,0]}= v_0 \cos \alpha \(\frac{-v_0 \sin \alpha + \sqrt D}{g}\)$](/mathtex/8d/8d7799591b1f87905ecf63ffdbe142b9.gif)

Je vám to srozumitelné? Myslíte, že je to také správná úvaha?
↑ jrn:
Děkuji Vám oběma!
Dle mého názoru jsou obě řešení správné. Alespoň znám více způsobů jak na to! Akorát u té druhé možnosti nevím jak přesně vypočíst tu výšku h, protože tu později potřebuji k výpočtu souřadnice d, která je na ni závislá.