Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mohl bych poprosit o pomoc s těmito příklady? Já si vůbec nevím rady. :(
a)Spočítejte nestranné bodové odhady střední hodnoty a rozptylu proměnné pregnant.
b)Na hladině 0,90 stanovte oboustranné intervalové odhady pro střední hodnotu a rozptyl proměnné age.
c)Na hladině 0,99 stanovte levostranné intervalové odhady pro střední hodnotu a rozptyl proměnné pregnant.
d)Kolik indiánů bychom museli vyšetřit, abychom na hladině 0,95 nepřekročili přípustnou chybu ±0,4 kg/m2 při odhadu střední hodnoty proměnné bmi?
e)Jakou spolehlivost má odhad střední hodnoty proměnné glucose s přípustnou chybou ve výši ±1,7 mmol/l?
Předem děkuji za odpověď.

četl, a toto je vše na co se ptají. Pak k tomu mám eště soubor kde je několik set čísel se kterýma to mám počítat. Já bych potřeboval pomoct jak na to. Děkuji

Presne na ten soubor jste zapomnel. A taky na to, v cem to mate delat (rucne, excel, R, stata, ...). A dotretice jste zapomnel uvedt, jake mate teoreticke znalosti, podklady, ...
O vlastni snaze ani nemluve.

Dobře, takže to mám dělat v programu který se jmenuje Statistica.
-vím, že rozptyl je aritmetický průměr čtverců odchylek od aritmetického průměrů zkoumaných dat a střední hodnota je podle mě aritmetický průměr?
-bodový odhad určuje jedinou hodnotu a intervalový nějaký interval
-vůbec nevím, ale jak se dělá oboustranný, levostranný a pravostranný intervalový odhad :(
Mohl byste mi prosím nějak poradit?

↑ chelsea111:
potřeboval bych jen nějak nastartovat, já fakt nevím jak mám začít...

↑ halogan:
Poradíte mi prosím?

↑ Johny:
no právě, stačí vědět kde kliknout :), vygooglit se mi to už ňákou chvíli bohužel nedaří

↑ chelsea111:
Omlouvám se, mám i nějaké povinnosti jako člověk a nejsem tu každou chvíli.
Se Statisticou nemám žádné zkušenosti. Pokud by vás zajímala teoretická znalost tématu, tak bych možná i trochu posloužil... ale o to tu nejspíš nejde.