Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2011 15:27

Mirgeee
Reputace:   

Důkaz formule predikátového počtu

Ahoj,
úkolem je v Peanově aritmetice dokázat formuli:
$(\forall x,y,z)[(z\not=0 \wedge x\cdot z\le y\cdot z) \Rightarrow x\le y]$
Pro důkaz sporem se předpokládá
$z\not=0 \wedge x\cdot z\le y\cdot z \wedge ¬x\le y$
Poslední konjunkt by měl zaručovat $y \le x$ , tedy existenci u takového, že u + y = x. Užívajíce axiomů Robinsonovy aritmetiky (a některých formulí z ní odvozených, jako třeba distributivity násobění) dostáváme, že u = 0 a z x = y (a z faktu dokazatelného v PA, že každé x je menší rovno samo sobě) získáváme spor.
Tento postup podle mě zvláštní, protože nejprve užíváme negace tvrzení x je menší nebo rovno y jako formule y je menší nebo rovno x pro výstavbu vzorce u + y = x za použití axiomu pro "ostře menší" (jak se nám to hodí do noty) a pak jako "správnou" negaci tohoto tvrzení, tedy že y < x (aby se x nemohlo rovnat y).
Může mi to prosím někdo objasnit? Díky moc :)

#2 27. 12. 2011 18:12

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Re: Důkaz formule predikátového počtu

No teda tos to hodně přeskákal.

Z toho důkazu si fakt vytáh jen pár věcí (ale to podstatné zrovna chybí). Nicméně pokud jsem to dobře pochopil, tak ty nemáš problém s důkazem jako takovým, ale jen s určitou částí.

Každopádně není problém použít slabší tvrzení ($y \le x$), protože jak si sám napsal jeho pravdivost je zaručena. I když to není taky úplně pravda, protože například v Robinsonově aritmetice by to neplynulo (je potřeba dokázat, že relace $\le$ případně $<$ je lineární uspořádání (každé dva různé prvky jsou poměřitelné)).

Víc ti k tomu asi nemůžu říct, protože z tvého dotazu toho víc nepochopím.

... a myslím že by to patřilo do sekce Vysoká škola;)

Dva jsou tisíckrát jeden.

#3 27. 12. 2011 21:03

Mirgeee
Reputace:   

↑ Wotton:
Ano, nechtělo se mi ten důkaz psát celý, když mám problém pouze s jeho částí, jak jsi uhodl :)
Jinak pracuje se s Peanovou aritmetikou rozšířenou o několik tvrzení (která jsou sice důležitá pro ten důkaz, ale ne pro můj dotaz), mezi nimiž je realce $\le $ jasně definována (a < už nikoliv).
Můj dotaz znova, snad trochu jasněji: kde je ten spor?
Mělo by ho dávat $¬x\le y$ a $(\forall x)(x\le x)$

#4 29. 12. 2011 19:52

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ Mirgeee:

Stejně bohužel nechápu otázku. Je mi líto...

Dva jsou tisíckrát jeden.

Zápatí