Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
úkolem je v Peanově aritmetice dokázat formuli:![kopírovat do textarea $(\forall x,y,z)[(z\not=0 \wedge x\cdot z\le y\cdot z) \Rightarrow x\le y]$](/mathtex/3b/3b59fd15e168155b21134c468e8a5008.gif)
Pro důkaz sporem se předpokládá
Poslední konjunkt by měl zaručovat
, tedy existenci u takového, že u + y = x. Užívajíce axiomů Robinsonovy aritmetiky (a některých formulí z ní odvozených, jako třeba distributivity násobění) dostáváme, že u = 0 a z x = y (a z faktu dokazatelného v PA, že každé x je menší rovno samo sobě) získáváme spor.
Tento postup podle mě zvláštní, protože nejprve užíváme negace tvrzení x je menší nebo rovno y jako formule y je menší nebo rovno x pro výstavbu vzorce u + y = x za použití axiomu pro "ostře menší" (jak se nám to hodí do noty) a pak jako "správnou" negaci tohoto tvrzení, tedy že y < x (aby se x nemohlo rovnat y).
Může mi to prosím někdo objasnit? Díky moc :)
No teda tos to hodně přeskákal.
Z toho důkazu si fakt vytáh jen pár věcí (ale to podstatné zrovna chybí). Nicméně pokud jsem to dobře pochopil, tak ty nemáš problém s důkazem jako takovým, ale jen s určitou částí.
Každopádně není problém použít slabší tvrzení (
), protože jak si sám napsal jeho pravdivost je zaručena. I když to není taky úplně pravda, protože například v Robinsonově aritmetice by to neplynulo (je potřeba dokázat, že relace
případně
je lineární uspořádání (každé dva různé prvky jsou poměřitelné)).
Víc ti k tomu asi nemůžu říct, protože z tvého dotazu toho víc nepochopím.
... a myslím že by to patřilo do sekce Vysoká škola;)
↑ Wotton:
Ano, nechtělo se mi ten důkaz psát celý, když mám problém pouze s jeho částí, jak jsi uhodl :)
Jinak pracuje se s Peanovou aritmetikou rozšířenou o několik tvrzení (která jsou sice důležitá pro ten důkaz, ale ne pro můj dotaz), mezi nimiž je realce
jasně definována (a < už nikoliv).
Můj dotaz znova, snad trochu jasněji: kde je ten spor?
Mělo by ho dávat
a 
↑ Mirgeee:
Stejně bohužel nechápu otázku. Je mi líto...