Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 12. 2011 16:06

Mraz
Zelenáč
Reputace:   

Hmota nezachytitelná smysly, jen matematická entita ?

JAN HEBKÝ, GRAVITACE v MINKOWSKEHO PROSTOROČASU. Četl někdo tuhle knížku.Dokazuje tam, že hmoty ve Vesmíru je nejméně osumdesát procent více, než jsme schopní vnímat smysly a dokázat běžnou matematikou.Co je jiného než fantazie, než  když nějaká "hmota" co má takové vlastnosti, která nemá žádné projevy, než ty, že jen"nějak" ovlivňuje cosi- jako gravitaci.Není to jen fantazie.Jak se traduje, Fyzika je jen fantazie s přesnými, matematikou, zdůvodněnými fakty.Ví o tom někdo více, přemýšlel někdo nad tím ( třebas Noeticky)

#2 19. 12. 2011 23:54

liak
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

Re: Hmota nezachytitelná smysly, jen matematická entita ?

Ahoj, knihu jsem nečetl, ovšem je pravda, že to co my ve vesmíru můžeme zahlédnout jako hvězdy, planety, prach a podobně jsou pouze 4% celkového vesmíru, dále předpokládáme že se tam nachází i temná hmota, což je asi to na co naráží. Té je tam něco okolo 23%. Tady předpokládáme, že jí jsme schopni pozorovat pouze díky jejímu gravitačnímu vlivu na okolí.  Podívej se na : SEM

Když jsem nešťastným, pracuji na matematice, abych se stal šťastným. Když jsem šťastný, dělám matematiku, abych tak zůstal

#3 25. 12. 2011 16:17

Mraz
Zelenáč
Reputace:   

↑ liak:↑ liak:↑ liak:[re]p245076|liak[/re

Děkuji za reakci na uvedené: lecjaké vysvětlení v Knize Jan Hebkého, Gravitace v Minkowského prostoročasu jsem našel.Spíše bych přivítal , kdybyste věděl něco, co jsem se zeptal v reakci. Moc děkuji za ochotu a odkazy. Mráz

#4 26. 12. 2011 23:16

pietro
Reputace:   187 

hmotnost sa prejavuje gravitaciou......

#5 28. 12. 2011 15:15

Mraz
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:K reakci na Jan Hebký Gravitace v Minkowského prostoročasu : odpovědi : pietro- hmota se projevuje  gravitací. To je stejná odpověď, že jeden kilogram je váha jednoho kilogramu.Dodnes nevíme, co gravitace je, dodnes graviton je hypotetická částice.Noeticky vzato, jsme odkázáni na předpoklady z předpokladů ,a jen činíme slepé pokusy, abychom nějak kamínek složili do mozaiky, aby se nám nesesypala zeď.Něco je špatně v základech fyziky ( zřejmě spoléhání na všemocnou sílu konstant, které vlastně ani v tom stavu jak je chápeme nejsou a neexistují).
Paradigma, že hmotu charakterizuje , či  hmota  se projevuje gravitací, je odpověd v kruhu, gravitace se projevuje hmotou.Ale noetický zisk je nula.Nejsme ani o chlup dále. Typická tautologie.A to jsem si myslel, že tautologií je jen každá matematická věta.Že fyzika v sobě nese i explicandum. Ale zjištuju čím ji znám více, že je jen aplikovanou směsí zmatených pojmů, které se definují na základě gramatiky matematické a dokázat  lze ve fyzice v podstatě co chceme: jen to vyžaduje vůli, snahu, vhodné experimentální zařízení a hlavně základní paradigma: Vždy se A=B. Neboť B je rovno k.A, popřípadě A.k = B.k Analytickou větu, přísně analytickou větu, která by popisovala syntetickou  ( fenomenální) skutečnot, fyzika nezná.Smutné.Jen konstatování, že fyzika vlastně nepopisuje skutečnost, ale jen předem připravený models vymyšlenáými předpoklady.Smutné.

#6 28. 12. 2011 15:16

Mraz
Zelenáč
Reputace:   

pietro napsal(a):

hmotnost sa prejavuje gravitaciou......

K reakci Mráz: Jan Hebký Gravitace v Minkowského prostoročasu, Děkuji

#7 28. 12. 2011 15:43

pietro
Reputace:   187 

↑ Mraz: Ahoj, ospravedlňujem sa za môj antropocentrický "výrok".

Keď vidíme zmyslami, že galaxie sa pohybujú rýchlejšie .... doplníme poznanú realitu o temnú.

Asi tak sa možno najlepšie vystupuje zo zabehnutého kruhu, len novými a novými pozorovaniami.

Bez merania niet poznania.

Zápatí