Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
1 1 -3 0
1 a 0 0
0 1 a 0
Mám určit, pro která a má matice nekonečně řešení.
Úpravou matice dostanu
1 1 -3 0
0 a-1 -3 0
0 0 a^2-4 0
Řeknu si, že a^2-4, pak je poslední vektor nulový a matice má nek. mnoho řešení, tj. a=2, nebo -2.
Není to ale správně. Kde dělám chybu?
Marek
↑ Marek FN:
Ahoj. Take slova ako AHOJ ... DAKUJEM ... PROSIM nepoznas?
Inac v tvojej uprave na matici uz na druhom riadku mas chybu znamienka.
Ahoj.
Když jsem byl na jiném (technickém) fóru, psal jsem příspěvek právě tak uctivě, jak Ty požaduješ a byl jsem dosti nevybíravým způsobem upozorněn na to, že je to technické forum a proto tam patří technika a ne pozdravy a děkování. Proto jsem nyní psal pouze o matematice. Velmi se omlouvám za tento prohřešek.
Za radu díky.
Marek
↑ Marek FN:
Technika bez ludi to su asi uz len roboty.
Zda sa mi ze vsade treba byt najprv clovek a az potom uradnik, inginier, profesor....
Tvoju maticu systemu by som skor takto upravil
( nezname systemu su
)
1 1 -3 0
1 a 0 0
0 1 a 0
1 1 -3 0
0 a-1 3 0 R2-R1
0 1 a 0
Teraz prehodim druhy a treti riadok
1 1 -3 0
0 1 a 0
0 a-1 3 0 R3 - (a-1)R2
to da
1 1 -3 0
0 1 a 0
0 0 -a²+a+3 0
A az teraz sa da diskutovat o parametroch:
1) ak -a²+a+3 =0 ( cize a=.. ) mame nekonecne vela rieseni ,
moze byt akekolvek realne cislo.
.
2) ak...
POKRACUJ
pokud 
pak má soustava nekon. mnoho řešení
a

jestliže
pak má soustava právě jedno řešení
Ještě bych se chtěl zeptat, jaký je důvod prohození řádků.
Zkoušel jsem to takto:
1 1 -3 0
1 a 0 0
0 1 a 0
1 1 -3 0
0 a-1 3 0
0 0 a^2-4 0
Ale asi chybně.
Díky, Marek
↑ Marek FN:
To je lepší, ale správně to není. Ty kritické hodnoty parametru a jsou správně, pokud se a rovná jedné z těch dvou možností, tak ta soustava (ne matice) opravdu má nekonečně mnoho řešení, pokud je to jinak, opravdu to má jediné řešení.
ale není vyjádřeno správně, a také mi není jasné, ke kterému z těch dvou případů to teda patří. Zkus to napsat srozumitelněji.
Přehození řádků dělal vanok proto, aby neměl parametr na prvním nenulovém místě té matice - pokud by byla matice v tom tvém tvaru, bylo by potřeba řešit navíc ještě případ a=1, a dělat to zvlášť - v takovém případě bys totiž při těch svých úpravách násobil třetí řádek nulou, a to není ekvivalentní úprava. Vanok nic takového po přehození řádků dělat nemusí.
Jinak tvá úprava dobře ani není, protože sis při výpočtu patrně nepsal závorky tam, kde měly být. (Je to i stejný důvod , proč máš špatně vyjádřené to
výše.)
↑ Marek FN:,
Vysvetlenia tvojej chyby ti dokonale vysvetlil kolega↑ LukasM:.
Ca sa tyka vyjadrenia rieseni je treba byt kompletny... a metodicky.
1) ak
( cize
) mame nekonecne vela rieseni ,
moze byt akekolvek realne cislo....co je zvycajne vyjadrene takto
, t realny parameter 
a
alebo
, t lubovolny realny parameter 
a
2)Ak
(cize
),
vtedy mame jedine riesenie, ktore je 

Poznamka: riesenia pisem v poradi 
lebo upravena matica systemu je v kompletne trojuholnikovej forme a preto sa zacina poslenou neznamou a sa postupne jej hohnota dosadzuje do predposlednej neznamej, ktora zavisi na poslednej ATD.
↑ Marek FN:
nove cvicenie nova tema >>> inac je to velka panika potom ( a aj pravidla su take)
Stránky: 1