Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebuji pomoc s příkladem. Mé zadání je:
bych počítal pomocí Moivreovy věty 
Upravil jsem si rovnici do tohoto tvaru 
Absolutní hodnota z mi vyšla
ale nevím jak mám vypočítat ten argument 
Ahoj ↑ petr_v:,
Mal by si to lahsie ak by si urcil ako prve goniometricku formu
z
a z 
A potom pouzil vetu o deleni v tejto forme.
↑ teolog:
kalkulačky můžeme používat, jen pořád nechápu jak se to vyčísluje ten argument. Když mi vyjde hodnota z tabulky, tak není problém a jednoduše si ji přiřadím, ale když vyjde to mi vyšlo o předchozí příspěvek, tak netuším jak by jsem měl dojít k těm fí = 105°.

↑ petr_v:
Pokud známe hodnotu cosinu (nebo sinu) a chceme znát úhel, musíme použít inverzní funkci, tedy arcuskosinus (resp. arcussinus). Na kalkulačce je to druhá funkce cos (sin), měly by tam být cos^-1 (sin^-1).
Takže spočítáte hodnotu cosinu
a dáte cos^-1 a vyjde Vám 105°. Problém je v tom, že toto není jediné řešení, další je potřeba najít pomocí jednotkové kružnice.
A díky výpočtu sinu odhalíte to správné a jediné řešení.

↑ petr_v:
To je právě ono, kalkulačka dá jen jedno řešení, ale na intervalu 0,2pí jsou dvě. A v tomto příkladě u sinu dá kalkulačka řešení 75°, ale to druhé (které musíte najít pomocí jednotkové kružnice) je oněch 105°.
Řešením je hodnota stejná a kosinu i u sinu.

↑ zdenek1:
Pěkné hrátky :)
A ten příklad pokračuje :)
z výsledku mám udělat čtvrtou odmocninu![kopírovat do textarea $\sqrt[4]{w}$](/mathtex/72/72b86ef7cc7b7fd73c70b25225419b0c.gif)
Takže pracuji podle vzorce:
fí vyšlo pro sinus i cosinu 60° což je
a 
Potom musím spočítat odmocninu pro každé k=0,1..n-1![kopírovat do textarea $z_{0}=\sqrt[4]{\frac{1}{1024}}*(\cos (\frac{\frac{\pi }{3}}{4})+i*\sin (\frac{\frac{\pi }{3}}{4}))= \frac{\sqrt{2}}{8}*(\cos (\frac{\pi}{12})+\sin (\frac{\pi }{12}))$](/mathtex/23/231479bd3b037787b3a797f21d90f059.gif)
Tohle ještě udělám pro Z1, Z2, Z3. Zajimá mě jestli mám správny postup a jestli to mám zase vyčislovat až do algebraického tvaru.
Opět děkuji za pomoc :)

↑ petr_v:
Postup máte v zásadě dobře, akorát jste se včera dopustil chyby, kterou jsem přehlédl.
Při výpočtu z^20 je v goniometrickém tvaru sin(20*105°), což je -sqrt(3) /2, takže při přeodu na algenraický tvar tam musí být mínus. Tedy
.

↑ petr_v:
Ten argument právě pí/3 nebude, u toho sinu to nevychází.
Rovnice cos fí = 1/2 má totiž dvě řešení, 60°a ještě jedno, to je klíč.
Stránky: 1