Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím, mám úlohu z diskrétní matematiky:
Najděte všechny relace na množině {0; 1} a určete, které jsou reflexivní, symetrické, antisymetrické, tranzitivní a zobrazení.
P({0; 1} x {0; 1}) - množina všech podmnožin
Řešení:
STA
STA,
STA,
TA,
TA
TA,
SZ,
RSTAZ,
TAZ,
A,
TAZ
S,
RTA,
RTA,
S
RST
Jak se na to přijde:
Zobrazení:
- pokud
, potom 
Reflexivita: musí obsahovat (0; 0) i (1; 1)
Symetrie: když obsahuje (0; 1), musí obsahovat i (1; 0) apod.
Nemohu přijít, jak se u těchto relací přijde na antisymetrii a tranzitivitu?
Předem díky :-)

↑ jarrro:
Ano, definice znám, ale neumím je aplikovat na tyto relace.
Například proč relace
je tranzitivní i antisymetrická?
↑ Aquabellla:tak tranzitívna je,lebo predpoklad v tej implikácii nie je splnený teda je tá implikácia pravdivá. antisymetrická je,lebo tiež v definičnej implikácii predpoklad splňujú len dve nuly a pre ne to je splnené

↑ jarrro:
Antisymetrii snad chápu, jen mi přijde, že i poslední relace by měla být antisymetrická
, mám pravdu?
K té tranzitivitě, proč není splněna? Když si vezmu (a; b) = (1; 0) a (b; c) = (0; 0), tak pak (a; c) = (1; 0), což je prvkem relace.
nie je antisymetrická,lebo (0;1) je v relácii aj (1;0) je v relácii a 0 sa predsa nerovná jednej
čo sa týka relácie
tak máš pravdu pomýlil som sa,ale ako si povedala (1;0) je prvkom relácie takže podmienka v definícii je splnená teda je relácia tranzitívna

↑ jarrro:
Super, už to chápu, díky :-)
A když jsem si procházela ty zbývající relace, asi mám u jedné chybu...
by měla být tranzitivní, protože když si zvolím (1; 1) = (a; b) a (1; 0) = (b;c), tak pak (a; c) = (1; 0), což je prvek relace. Říkám to správně?
Ahoj ↑ jarrro:,
Transitivita je tu efektivna v tychto
pripadoch
a
Poznamka: da sa na to pozerat ako na wagony so maju rovnake konce...
Antisymetria plati, lebo nemas ine symetricke prvky ... az na 
Ahoj ↑ Aquabellla:,
sa je tranzitivna ( lebo mas vsetki prvky z {0; 1} x {0; 1})
a ako aj symetricka
ale nie anitisymetricka
lebo mas
ale 
↑ Aquabellla:áno [mathjax]\left\{\left(1; 0\right), \left(1; 1\right)\right\}[/mathjax] je tranzitívna

↑ jarrro:
jen si dovolím malou poznákmu. Máš samozřejmě pravdu, ale aby to nebylo tak jednoduchý, tak v literatuře se vyskytují 2 rozdílné definice antisymetrické relace.
Ta druhá (mně bližší, protože tak jsem se to učil) je
... pro tebou uváděno se pak používá termín Slabá antisymetrie.
↑ Wotton:neviem čo sme my v Banskej Bystrici mali v prvom ročníku úvodný kurz tak tam bola antisymetrická
a čo si ty uviedol tak to bola tuším asymetrická(hádam nie naopak,ale všetko je možné)
↑ jarrro:
jojo, teď si vzpomínám, že jak říkáš tak se ji říká (v té druhé konvenci) asymetrická.
A jak koukám, tak to co píšu může vyznít nejednoznačně, takže raději ještě přehledně:
je podle I. konvence antisymetrická a podle II. slabě antisymetrická
je podle I. konvence asymetrická, podle II. konvence antisymetrická
tím nechci říct že je jedna konvence špatně (obě se používají - v češtině určitě a předpokládám že ve slovenštině taky), jen je potřeba si na to dávat pozor.
Stránky: 1