Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohla bych prosím poprosit o pomoc s tímto příkladem?
Pro jaká x budou čísla (x-3)/7 , (x-2)/5 a (x-4)/3 současně celými čísly?
Když si položím, že k=(x-3)/7 , l= (x-2)/5 a m= (x-4)/3, pak dostanu 7k+3=5l+2=3m+4. Dostávám teda soustavu diofantovských lineárních rovnic. Ale když to řeším, tak mi vychází, že to nemá řešení, přitom jedno řešení je určitě 52 po dosazení do zadání. Nevím si s tím rady. Děkuju za pomoc
↑ janina.kucera:
Soustavu vytvoříme takto:
Řešení první rovnice - .
Řešení druhé rovnice - .
Odtud vyplývá, že , tj. . Tato rovnice má řešení
Odsud obdržíme řešení:
↑ Pavel: Děkuju moc, všechno mi vyšlo až na t a s. Mě vyšlo, že t= 3u-2 a s=7u-4. To moje je špatně. Když to potom dosadím, abych zjistila x, tak mi to nevychází, ale nevím, co tam teda dělám špatně.
Můj postup: s=(2+7t)/3=2t+(t+2)/3
u=(t+2)/3 potom t= 3u-2 a po dosazení mi vyšlo s= 7u-4
Děkuju
Ahoj ↑ janina.kucera:,
tvoje cvicenie ma vo vseobecnocti taketo skoro poeticke meno "Čínská věta o zbytcích"
a na riesenie tvojho specialneho pripadu mozes pouzit
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_re … e_solution
Ahoj ↑ kaki1:,
Mala poznamka:ak je to tak preco to nie je napisane v texte cvicenia?
Davat tu neuplne znenia cviceni nie je velmi ferove a ani velmi prodiktivne!
A inac:
Ak niekto napise relacie typu rovnica je uz v Cinskej vete...
Asi potom ostava len napisat pre kazdu relaciu mnozinu cisiel co vyhovuje
A na koniec urobit ich priesek
je cele pre x v
atd...
a ciel cvicenia je asi ukazat "ake je to komplikovane"... A TAK dokazeme .... to co bolo zakazane pouzit.
↑ janina.kucera:
Výsledek máš dobře, je jen jinak zapsaný. Opravdu t= 3u-2 a s=7u-4 řeší také poslední rovnici. Když je dosadíš za x, dostaneš
Což je jedno a totéž. Všimni si, že když já ve svém řešení dosadím za u=0, tak je to totéž, jako když Ty dosadíš za v=1. Když já dosadím za u=1, tak Ty dosadíš za v=2. Oba dostaneme stejnou množinu řešení. Platí totiž, že z mého řešení se dostanu na Tvé řešení substitucí u=v-1.
↑ Pavel: Už jsme to vyřešila, děkuju moc, velice mi to pohohlo. Ale jen malé doplnění, když dosadíš tvoje t a s do rovnice, ze které jsi je získal, tak ti to nevyjde, takže jsi tam asi někde udělal chybu.
↑ janina.kucera:
Pokud dosadím svoje řešení do rovnice , dostanu
Chybu nikde nevidím. Co Ti nevyšlo?
↑ Pavel:Udělala jsem chybu ve znaménku :)