Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 12. 2011 00:29

lukasgal
Reputace:   

unipolární tranzistory - charakteristika

Ahoj všem, prosím mohl by mi někdo poradit? Snažím se pochopit tuto problematiku, ale stále mi to nejde do hlavy.  Co znamená, že mají UT nekonečný vstupní odpor? Znamená to, že neprochází proud, pouze napětí? Otevírá se tedy při určitém napětí? Čím se liší jednotlivé typy UT? Vůbec se nevyznám v tom značení. Jestli jsem to správně pochopil, tak jsou JFET (P, N) a IGFET -> MOSFET? Moc díky za odpověď.

#2 30. 12. 2011 22:32

liak
Zelenáč
Místo: Praha
Reputace:   

Re: unipolární tranzistory - charakteristika

Ahoj, u unipolárních tranzistorů s proudem v ideálním případě nepočítáme právě kvůli velkému vstupnímu odporu. Je to veliká výhoda oproti bipolárním tranzistorům jejiž malý vstupní odpor zkresluje zesílení signálu (Při zdroji s velkým výstupním odporem). Lze si to jednoduše zapamatovat, unipolární tranzistory jsou tzv. FET což je Field-Effect Transistor (Tranzistor řízený elektrickým polem). Je tedy řízený napětím a proud tam žádný není!  MOSFET a JFET se liší nejvíce tím, že MOSFET má izolované hradlo tím pádem jeho odpor je teoreticky nekonečný. A JFET má jeden daný kanál, kdežto u MOSFETu můžem mít režim ochuzení a obohacení. $$

Když jsem nešťastným, pracuji na matematice, abych se stal šťastným. Když jsem šťastný, dělám matematiku, abych tak zůstal

Zápatí