Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nazdar, Všem bych chtěl popřát šťastný nový rok. A k této příležitosti taktéž poděkovat za fungování tohoto fóra a hlavně lidem, kteří ho udržují a tak přispívají k jeho rozvoji.
Teď k věci,
mám prezentaci do chemie o močovině. Docela mě to chytlo, ale nějak nerozumím faktu, který popřel vitalismus. Respektive vyrobit organickou sloučeninu z anorganické. Zjednodušeně si to překládám, že z něčeho neživého udělám něco živého. Jak ale můžu z něčeho co není živé udělat např. mikroorganismy?
Zdravím,
toto je docela složitá (a rozhodně není jen chemická) otázka. Předpokládá představu o vývoji členění látek na organické a anorganické a spojené této představy s vývojem/popřením teorie vitalizmu.
Také tvrzení o zboření je poplatno době vzniku (údajně i vzniklo nějak jinak, než se uvádí) a dobovému třídění chemických sloučenin. Dnes je daleko složitější.
Zjednodušeně si to překládám, že z něčeho neživého udělám něco živého
zjednodušeně - proces zhotovení močoviny (organické látky) z anorganické látky chemickou cestou popřel, že existuje jediný způsob zhotovení cestou "vitální síly". V tom je fakt "popření vitalizmu".
Jak ale můžu z něčeho co není živé udělat např. mikroorganismy?
Mikroorganismus považujeme za systém, složený z organických a anorganických látek, ve kterém probíhají fyzikální, chemické a biologické procesy. Principiálně lze vytvořit umělý systém, který takové vlastnosti bude splňovat (ovšem bude vytvořen vitální - lidskou sílou a také sílou mysli :-)
Podařilo se mi alespoň částečně odpovědět na dotaz? Děkuji.
Také děkuji za hezké přání a za pochvalu za fungování fóra. Věřím, že kolegové, kdo se o fórum stará a kdo na otazky odpovídá, občas čtou i sekci Chemie (a sledují úvodní nejhezčí téma)