Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, zrovna jsem vypočítal všechny příklady na kombinatoriku až na jeden trapně jednoduchý. Nemůžu si představit v hlavě jak to má být. Připravuji se na scia z matematiky na čvut. Mohl by mi to někdo vysvětlit prosím :).
Kolik různých přímek je určeno dvanácti body, jestliže pět z nich leží na jedné přímce?
Jak říkám je to jednoduché ale nevím jak na to :D

↑ BboyNicco:
O vteřinku pomalejší reakce
↑ BboyNicco:
Priamku mozeme urcit v tejto ulohe tromi roznymi sposobmi:
1. z dvoch z tych 5 bodov co lezia na jednej priamke, takto vsak urcime vzdy iba tu istu jednu priamku
2. z lubovolnych dvoch bodov ktore nelezia na jednej priamke, teda to je spolu 
3. zoberieme jeden bod z tych piatich co lezia na jednej priamke a jeden bod z tych siedmich ktore nelezia, takze mame 5.7 = 35 roznych priamok
Spolu by to teda malo byt 1+21+35 = 57 priamok :)
Jednoduchsie riesenie ti ale napisala aquabellla :) Len treba tu jednu priamku este pripocitat naspat.
Phate napsal(a):
Ahoj
Vedel bys jak na to, kdyby zadne tri body nelezely na stejne primce? Napriklad, kdyby ty body byly po obvodu kruznice. Jak by se to pocitalo potom?
no to bylo myšleno za a) to mě vyšlo 66 ale to co jsem napsal ted za b) nemůžu vypočítat...to za a) se vztahuje k tomu za b) ?....to za b) by bez toho a) nešlo vypočítat?
no ale pokud vím přímka může mít bodů kolik chce klidně i milion nebo žádný bod...pokud se teda nemýlím, dva body má úsečka.

↑ BboyNicco:
Máš pravdu, ale tady v tom příkladu máš dvanáct pevných bodů.
Nejdříve si vezmi ty, jak napsal ↑ Phate:, které leží na kružnici. Tudíž žádné tři body neleží v jedné přímce. Takže každá dvojice bodů určuje právě jednu přímku.
Jenže tvůj příklad je takový, že pět bodů leží v jedné přímce. Takže je potřeba ty přímky, které splynou, zase odečíst.
↑ mikee:
Díky za opravu :-)