Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2012 21:13

Golah
Zelenáč
Reputace:   

bodova konvergence

Zdravim mam jeste jeden dotaz  priklad je nasledujici
$\sum_{n=1}^{\infty } (n+1)/n*x^n$

polomer konvergence jsem si spocital a vyslo mi 1 ovsem obor konvergence nevim jak spocitat dohledal jsem si stred v bode 0  vim ze  dosadim  -1 a 1 za x. muzete mi nekdo napsat jak by ty 2 rady mely vypadat popripade resit? moje predstava je asi takova pro -1$\sum_{n=1}^{\infty } (n+1)/n *(-1)^n$ a pro 1 $\sum_{n=1}^{\infty } (n+1)/n *1^n$ po reseni jsem dospel k divergenci ale rada by mela konvergovat :X v cem mam chybu?

#2 02. 01. 2012 21:34 — Editoval Oxyd (02. 01. 2012 21:51)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: bodova konvergence

Řada $\sum_{n = 1}^\infty \frac{n + 1}{n} \cdot (-1)^n$ konverguje podle Leibnizova kritéria.

Řada $\sum_{n = 1}^\infty \frac{n + 1}{n} \cdot 1^n = \sum \frac{n}{n} + \frac{1}{n} = \sum 1 + \frac{1}{n}$ diverguje kvůli nutné podmínce konvergence: $\lim 1 + \frac{1}{n} = 1 \ne 0$.

Jinak poloměr konvergence máš správně, stejně jako jsi správně získal řady po dosazení x = -1 a x = 1. (Předpokládám, že zadání je $\sum_{n = 1}^\infty \frac{n + 1}{n} \cdot x^n$.)

Zdá se mi tedy, že to má konvergovat na intervalu [-1, 1). Skutečně máš ve výsledcích, že pro x = 1 je to konvergentní?

Edit: Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě? Netřeba porovnávat druhou řadu s harmonickou, stačí se podívat na nutnou podmínku konvergence.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí