Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

1)
Taylorovu řadu spočítáme podle
kde
a 
Zřejmě
(je to vidět když si zkusíš pár derivací, dokázat to můžeš indukcí). Je tedy
2) MacLaurinova řada je Taylorova řada se středem v nule, takže budeme dosazovat do
kde
.
Opět snadno zjistíme, že
a tedy
. Dosazením máme
3) Pro poloměr konvergence R mocninné řady platí![kopírovat do textarea $R = \frac{1}{{\limsup_{n \to \infty} \sqrt[n]{|a_n|}}}=\frac{1}{{\limsup_{n \to \infty} \sqrt[n]{\frac1{2n}\left(\frac38\right)^n}}}=\frac{\,1\,}{\frac38}=\frac83$](/mathtex/66/66939d86f922772b99a49eda2430ca06.gif)
Řada tedy konverguje pro x, pro která platí
. Pro
máme konvergenci podle Dirichletova kritéria pro
, pro
řada diverguje.
Pokud nás tedy zajímají pouze reálná x, tak řada konverguje pro
.
Nerozepisoval jsem to moc podrobně, takže pokud ti nějaký krok není jasný, tak napiš.
no ten prvý príklad mám z úloh ktoré nám dala profesorka a výsledok tam bol takýto :
a v tom tre?om príklade čo znamená limsup ? je to to isté ako lim ? lebo čo sa pamätám tak sme nikdy nepočítali s limsup. A nechýba tam pod odmocninou ešte krát x^n ako je v zadaní ?
A ešte by som rád vedel kde môžem robi? tie vzorce, príklady a pod. aby som to mohol da? potom do [tex][/tex ]

↑ U_S_O:
Ten první příklad - je to to samé, zkus si vypsat prvních pár členů. Jen jsem to zapsal ve tvaru
.
limsup je limes superior, tj. pro nějakou posloupnost
je
. Pokud posloupnost má limitu, pak platí
.
x^n pod odmocninou nechybí, pro poloměr konvergence mocninné řady
platí vzorec
na wikipedii
Tvá otázku na [tex][/tex ] mi není moc jasná - můžeš psát přímo do zprávy třeba [tex]\sqrt[n]{|a_n|}[/tex ] nebo vpravo při psaní zprávy by měl být editor latexu, tak v něm to naklikat a pak nakopírovat mezi [tex][/tex ].
OK...Ďakujem pekne...
to s tým tex som len nevedel ako sa robia znaky napr. suma, integrál a pod. ale už som to tu našiel : http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=224
Stránky: 1