Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám několik příkladů na derivace a musím určit definiční obory jak u původní funkce tak u derivované funkce. Dal jsem to do jednoho tématu abych zbytečně nevytvářel tolik témat na každý příklad. Derivace jsem provedl akorát bych potřeboval zkontrolovat definiční obory určitě tam budou chyby:
1.

Derivace:

2.

Derivace

3. 

Derivace:

4. 

Derivace:

5. 

Derivace:

Předem děkuju za pomoc
Zdravím v tématu,
↑ Dragon:
kontrolovala jsem derivace 1) až 4) v pořádku, 5) - je lepší napsat výsledek před úpravou, Tvůj výsledek po úpravě jsem nekontrolovala. Def. obory derivací - v pořádku 1) a 4) (pro zadání 5) jsem nekontrolovala), zbytek není dobře.
↑ zdenek1:
drobný překlep v číslování úloh.
Dragon napsal(a):
Dal jsem to do jednoho tématu abych zbytečně nevytvářel tolik témat na každý příklad...
12974 z 12975 aktuálně registrovaných uživatelů zmatek zvládnou, 1/12975 bude vytrvale opakovat znění pravidel a doporučovat použití online nástrojů z úvodního tématu VŠ pro kontrolu (i def. oboru v MAW).
Uznat, že mám velký nedostatek inteligence, mi absolutně nevadí (1 neinteligentní uživatelka nemůže nijak výrazně ovlivnit celkovou intelegenci, že ano? :-)
Děkuju moc.
Já jsem tam opravil u toho 5. příkladu tu derivace aby nebyla po úpravě a změnil jsem ty definiční obory jestli byste se mi mohli na to kouknout jestli je to lepší jak to je teď nebo pořád je to špatně.
U toho 2. a 3. příkladu tomu nerozumím proč to tak je ty definiční obory.
2.
Původní funkce:
Tady jsem myslel, že by to mohlo být takhle:
nerozumím proč tam má být znaménko "-" asi to mám špatně tomu nerozumím.
Derivovaná funkce:

Tady u derivace si myslím, že by D(f) měl být stejný z nederivovanou funkcí ale nejspíš se pletu.
3.
Původní funkce

Takže by to mělo být:
↑ Dragon:
děkuji, derivace pro zadání 5) je v pořádku. Def. obor derivace pro zadání 5) nemůže zahrnovat 0, protože jsou zlomky s x v jmenovateli.
Def. obory:
2)
nerozumím proč tam má být znaménko "-" asi to mám špatně tomu nerozumím.
jaké "minus"?
Pokud
, je třeba vyloučit všechna
.
Ano, funkce a derivace - stejný def. obor.
3) 
platí pro všechna x bez
viz jednotková kružnice.
Je však třeba "kombinovat" s def. oborem funkce - derivace nemůže být definována na větším oboru, než samotná funkce.
Je to celé velmi nepřehledné, snad jsem něco nepřehlédla.