Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím, jestli to sem patří, ale mám takový dotaz. Na střední škole používala učitelka termín čtverec místo pojmu na druhou. Můj kamarád tvrdí, že jsem si t vymyslela. Tak mi prosím poraďte, jestli to ještě někdo z vás zná.
Je to v matematice i ve fyzice naprosto bezny pojem. Slovo "ctverec" misto "na druhou" se pouziva casto a podle me tomu vetsina lidi rozumi.
Ano, výraz čtverec se opravdu používá.
Je to dost jednoduché.
Druhá mocnina se užívá třeba pro výpočet obsahu čtverce .
Proto se může říkat místo druhé mocniny čtverec. Totiž výraz "čtverec" asociuje právě výraz .
EDIT: Lishaak: Pssst :-)
↑ k.media:
Zdravím :-)
nemá paní učitelka také nějaký východní původ nebo tam třeba studovala?
Rusky se opravdu řekne "x na druhou" jako "x в квадрате" nebo "x квадрат" (x ve čtverci nebo x čtverec) - a myslim, že polsky také tak :-)
Editace :-) a jak zde zcela správně připomína kolega Lishaak - paní učitelka může tedy být původem kdokoliv (v češtině jsem sice "x čtverec" neslyšela, ale to neznamená, že neexistuje :-)
Myslim, ze ani anglicane nejsou v tomto smeru vyjimkou, nebot anglicky se napriklad "5 na druhou" rekne "five squared", coz se ani neda doslova prelozit, staci snad rict, ze square je anglicky (take) ctverec.
↑ Lishaak:
Pět zčtvercováno :)