Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, zajímalo by mě, jak dokážu rovnost:
přičemž je obecné řešení nehomogenní lineární diferenciální rovnice, je o.ř. odpovídající homogenní rovnice a je partikulární řešení této nehomogenní LDR?
mělo by to asi vyplívat z věty, která říká že rozdíl dvou partikulárních řešení NLDR je řešením HLDR (kterou umím dokázat). Je možné že to mám před očima a jen nejsem schopný přijít na závěrečný krok.
Díky:)
Zdravím,
vďaka tomu že množina všetkých riešení HLDR tvorí konečnorozmerný vektorový priestor nad dimenzie n (a teda aj podpriestor reálnych priestorov vyšších dimenzií) si myslím že sa "môžme hrať" na jednoznačné bázické aj afinné súradnice, potom vyjadrenie by malo byť parametrickým vyjadrením afinného podpriestoru všetkých riešení tejto NLDR, o ktorom by už nemal byť problém ukázať že ho odčítaním/pričítaním partikulárneho riešenia vieme "posunúť" do nuly a zasa späť
možno by si mohol skúsiť teraz vziať ľubovoľné z množiny všetkých riešení NLDR a a napísať si ho v tvare (pričom to je samozrejme partikulárne riešenie ktoré už máš ) ..
podľa toho čo si spomenul že vieš dokázať už vieš že tá zátvorka je riešením príslušnej HLDR
ešte chcem povedať že to čo som tu napísal som neoveril, takto sa mi to javí z hľadiska lineárnej algebry, a okrem toho je dosť neskoro večer, takže bude dobré ak si to najprv ešte rozmyslíš ;-)
↑ Sam_Hawkins:
Také zdravím. Principem, který k tomuto výsledku vede, je opravdu jen linearita, jak již naznačil kolega ↑ jardofpr:.
Snadno nahlédnme, že platí věta
Jsou-li lineární prostory, lineární zobrazení a takové, že , potom
(1) .