Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj ↑ zdenis:,
A mozes napisat tvoju rovnicu v separovanej forme?
↑ zdenis:,
Tak z integruj obe strany a dostanes tvoj vysledok
↑ zdenis:
a na pravo mas kt +konst
Daj to vsetko do kopy.
↑ zdenis:;
jednoducho mas dve maznosti
ako aj 
napis co ti da v kazdom pripade .
To je uz dobre riesenie!
Zdravím v tématu,
jen doplním, že kolega ↑ zdenis: možná již hned na úvod při integrování
neuvážil "malou substituci"
, potom -dx=du. To je minus, který se hledá, řekla bych.
↑ jelena:
ano to jsem potřeboval vědět, že jsem na tohle zapoměl :)...jsem si řikal že to nebude jen tak..jsem si to přepočital a jen tak pro kontrolu substituce je
beru jako konstantu, takže derivace konst. =0
jen by mě ještě zajímalo lnC..proč se logaritmuje int. konstanta? dif. rovnice jsme nebrali a jelikož momentálně pročítam skrypta fyz.chem. kde se čas od času tenhle typ rovnice objeví tak bych byl rád alespoň trochu v obraze. Děkuji za vysvětlení.
↑ zdenis:
to je dobře, že se vyjasnilo (jinak další odstranění absolutní hodnoty dle pokynu kolegy ↑ vanok:, podle povahy úlohy lze některý interval zcela vyloučit. Například, že koncentrace reagentu v průběhu reakce určitě bude jen menší než původní koncentrace reagentu, tedy platí jen
).
Řešením dif. rovnice je
, ovšem konstantu C mohu zapisovat jako libovolné matematické vyjádření přes jinou konstantu, například
nebo
, záleží na tom, jak potřebuji rovnici upravit a co potřebuji vyjádřit. To je k otázce:
jen by mě ještě zajímalo lnC..proč se logaritmuje int. konstanta?
ona se nelogaritmuje, ona se jen tak přepsala (samozřejmě předpis nemůže narušovat def. obor konstanty - tedy zde předpokládám konstantu kladnou). Ale ani nevím, proč to zde přepsali na ln(C). Co jste z této rovnice vyjadřovali?
Jinak k. dif. rovnicím pro chemické obory jsou materiály například na VŠCHT (online vydavatelství, matematika ve strukturovaném studiu), nebo něco jiného -např. Rektoryse si vypůjčit v knihovně.
Je všechno vysvětleno? Děkuji.
Ahoj ↑ jelena:,
Ja som sa nezaoberal z interpretaciamy, a pisal som len formalne o matematickom vysledku.
To by bolo dokonale, ak by nam kolegovia autory pisali ozaj cele problemy a nie len ich kusky.
A priznavam sa ze z fiziky vela toho neviem... od kedy som to robil na vysokej skole nikdy som to nepotreboval pouzit.
↑ vanok:
:-) děkuji, to by samozřejmě bylo vhodné - kolega byl ještě dost sdílný, řekla bych. Myslím, že zmínka o úplně prvním minusu (jako výsledku integrování) v tématu se neobjevila, proto jsem ještě doplnila. Ohledně interpretace - doplnila proto, že kolega upřesnil "fyzikální chemie".
Z fyziky jsem pořád v obrazu - aktuálně "skupenské přeměny" a "koeficient tření" - při žehlení :-)
↑ zdenis:
děkuji za upřesnění.
Stránky: 1