Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ janca361: Špatně jsem se vyjádřil, postup mám hotový jen nevím jak k němu dojít.. prohlížím si to už asi půl hodiny a naprosto netuším..
↑ PetrBoska:Zdravím. Výraz
si pomocí vytýkání a rozládání uprav na
. Obecně vztato může být
buď sudé nebo liché. Předpokládejme nejdřív, že je sudé. Pak
je dělitelné dvěmi,
je tedy dělitelné čtyřmi. Předpokládejme naopak, že
je liché. Pak obě čísla
jsou sudé, a tudíž jejich součin
je dělitelný čtyřmi. Každopádně je tedy aspoň jedno z čísel
dělitelné čtyřmi, a tedy i jejich součin
je dělitelný čtyřmi a jsme hotoví.
Ahoj ↑ Anonymystik:,
Tvoje riesenie je dobre.
Len jedna otazka: Nas kolega ma dokazat nejake cvicenie.
Dat mu odpoved ho nenauci hladat samostatne podobne problemy.
Ale asi by si mu viac pomohol, ak by si sa ho najprv spytal
Viez toto
rozlozit na sucin?
a cakat co odpise
Ak najde sam tak das dalsiu otazku ...ATD...ATD
TO CO TI PISEM NIE JE KRITIKA ALE POPIS UCINNEJ METODY A POMOCI KOLEGOM
↑ vanok: Já vím, jenže mi tento příklad připadal natolik triviální, že mi přišlo jednodušší prozradit mu rovnou řešení. Přišlo mi to stejné, jako kdyby mi dal vyřešit kvadratickou rovnici a já bych mu dal nápovědu typu "urči si nejdřív diskriminant". Vyřešení kvadratické rovnice je natolik triviální záležitost, že lepší než dávat obecné rady je asi jednu takovou rovnici vyřešit a říct, že ostatní se dělají obdobně. Stejně tak tady. Prostě šlo jenom o to rozložit výraz a podívat se na něj. A tento přístup aplikuje samozřejmě na celou třídu těchto typů úloh. Kdyby mě kolega požádal o trochu těžší úlohu, asi bych k tomu taky přistoupil přes systém postupných nápověd. Zde jsem se mu vyhnul mimojiné i proto, že kolega napsal, že postup "už zná". Proto zřejmě rozložit výraz určitě umí, takže jediný problematický krok se mi jevilo rozdělení problému na přihrádky "a je sude", "a je liché", což asi vyžaduje i slovní komentář, který mnoho sešitů matematiky podle mě postrádá a myslím, že právě v tom tkvěl celý problém. Nicméně ... pokusím se polepšit.
↑ Anonymystik:,
Ja som ti len napisal co si ja myslim,
a ty nie si povinny nic robit...
A co je jednoduche pre niekoho je tazke pre ineho.
A ozaj este STASTLIVY NOVY ROK