Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2012 11:34

Aďo
Zelenáč
Reputace:   

Absolútna hodnota - Vysvetlenie

Ahoj,

chcel by som vás znova požiadať o radu, resp. malé vysvetlenie. Pozeral som si príklady s absolútnou hodnotu a zaujímalo by ma, že čo presne znamená napríklad takýto zápis: $|2x-1|=3$

Nie že by som nerozumel, čo znamená absolútna hodnota, viem aj spôsob, ako tento príklad vypočítať, ale mne ide o to, čo presne znamená, alebo vyjadruje to $2x$.

Pretože, ak mám napríklad takýto príklad: $|x-1|=4$ tak viem, že sa posuniem o jeden dielik na osi smerom do prava, čiže v tomto prípade do bodu 1 na osi. Ale ako by som na osi znázornil to 2x?

Vopred ďakujem :)

Som vďačný za toto fórum, pretože mám veľmi rád matematiku, ale častokrát potrebujem pomoc. Preto si vážim ľudí, ktorí sú tu a vždy ochotne pomôžu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Aďo)

#2 05. 01. 2012 11:40

marnes

Re: Absolútna hodnota - Vysvetlenie

↑ Aďo:
Možné upravit třeba na
$|2x-1|=2|x-1/2|=3$
$|x-1/2|=3/2$
a tomu už rozumíš, ne?

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 05. 01. 2012 11:43

Aďo
Zelenáč
Reputace:   

↑ marnes:

Už rozumiem :) Takže keby to chcem znázorniť na tej osi, je potrebná takáto úprava, áno?

Som vďačný za toto fórum, pretože mám veľmi rád matematiku, ale častokrát potrebujem pomoc. Preto si vážim ľudí, ktorí sú tu a vždy ochotne pomôžu.

#4 05. 01. 2012 11:47

marnes

Jo. A na začátku vás zdravím.

#5 05. 01. 2012 11:47

Aďo
Zelenáč
Reputace:   

↑ marnes:

Ďakujem veľmi pekne :)

#6 05. 01. 2012 15:13

vanok
Reputace:   742 

Mala poznamka:
Ako ti napisal kolega ↑ marnes:
dve relacie su ekvivalentne:
$|2x-1||=3$
$|x-1/2|=3/2$

A ta druha znamena ze vzdialenost na realnej osy os bodu A(1/2) a bodu (bodou) M(x) je 3/2
Nakresli si to....

A vseobecne zapis $|x-a|=r$ znamena na realnej osy os bodu A(a) a bodo (bodou) M(x) je r.
( r>0)

Podobne by sme mohli robit  podobne uvahy aj rovine....

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí