Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nemám žádný konkrétní problém, respektivě příklad. Ale jen se chci zeptat na to, jaký myšlenkový postup používáte u rozkladů na součin. Občas u nějakého příkladu to ne zrovna rychle poznám.
Zejména u příkladů, kde je třeba poznat vzorec (nejdříve přehodit členy) a až následně potom výsledek rozložit do (a+b)(a-b). Dřív jsem měl problém občas poznat kvadraticky trojčlen, ale na to jdu tak, že se podívám (když je příklad trojčlen), jestli to nemůže být vzorec, pokud ne a je u algebraického písmene na druhou, tak je to kvadraticky trojčlen. Občas mám třeba tendence vytýkat tam, kde se to nehodí, místo toho, abych využil znalosti vzorec "na 3."
Zítra z toho píšeme větší písemku, byl bych nerad, kdyby mě některý z příkladů zaskočil a já nevěděl co s ním.
PS1: Znalosti vzorců a všeho vytýkání samozřejmě mám, jen mě někdy nenapadne, co kde použít, přijdu na to až po delším časovém intervalu.
PS2: Pokud znáte nějaký web s příklady, třeba i tady na webu, hoďte mi zde odkaz.
Děkuji:)
↑ rumluke:
Asi ta nepotesim, ale myslim, ze na upravu vyrazov neexistuje nejaka strucna metoda, treba len trenovat :) V tejto internetovej ucebnici su rozkladom vyrazov venovane kapitoly 010708-010711.