Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2012 14:24 — Editoval rumluke (05. 01. 2012 14:26)

rumluke
Reputace:   

Rozklady - myšlenkový postup

Dobrý den, nemám žádný konkrétní problém, respektivě příklad. Ale jen se chci zeptat na to, jaký myšlenkový postup používáte u rozkladů na součin. Občas u nějakého příkladu to ne zrovna rychle poznám.

Zejména u příkladů, kde je třeba poznat vzorec (nejdříve přehodit členy) a až následně potom výsledek rozložit do (a+b)(a-b). Dřív jsem měl problém občas poznat kvadraticky trojčlen, ale na to jdu tak, že se podívám (když je příklad trojčlen), jestli to nemůže být vzorec, pokud ne a je u algebraického písmene na druhou, tak je to kvadraticky trojčlen. Občas mám třeba tendence vytýkat tam, kde se to nehodí, místo toho, abych využil znalosti vzorec "na 3."

Zítra z toho píšeme větší písemku, byl bych nerad, kdyby mě některý z příkladů zaskočil a já nevěděl co s ním.

PS1: Znalosti vzorců a všeho vytýkání samozřejmě mám, jen mě někdy nenapadne, co kde použít, přijdu na to až po delším časovém intervalu.

PS2: Pokud znáte nějaký web s příklady, třeba i tady na webu, hoďte mi zde odkaz.

Děkuji:)

#2 05. 01. 2012 15:03

mikee
Veterán
Reputace:   12 

Re: Rozklady - myšlenkový postup

↑ rumluke:
Asi ta nepotesim, ale myslim, ze na upravu vyrazov neexistuje nejaka strucna metoda, treba len trenovat :) V tejto internetovej ucebnici su rozkladom vyrazov venovane kapitoly 010708-010711.

Zápatí