Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím všechny matematiky. Chtěl bych vás poprosit z kontrolování tohoto příkladu. Je to příklad, který se vyskytl na minulé zkoušce a rád bych věděl, zda ho počítám správně.
příklad tedy zní: 
Dále tedy pokračuji
zderivoval jsem to zatím správně ?

↑ JohnyTheFox:
Zdravím,
u té první závorky jste zapomněl na x a derivace té odčítané odmocniny bude mít plus (derivace vnitřní funkce -x^2 je totiž -2x.
EDIT: Pro další úpravy doporučuji upravit výraz 

zatím jsem došel do tohoto stádia :) teď si nějak nevím rady :/

↑ JohnyTheFox:
To už je dobře. Teď zkrátit vzadu ty dvojky a ty dva mínusy a upravit výraz pod odmocninou
.

zatím by to mělo být takto.
Mohl byste mi nastínit, jak upravit ten výraz pod odmocninou ? Nejsem v matematice tak zběhlý, myslel jsem, že už to je konečná úprava.

↑ JohnyTheFox:
Teď to převeďte na jeden zlomek.

↑ JohnyTheFox:
Tam Vám asi vypadla ta odmocnina, ne?
A ta závorka už je také zbytečná, ne? Zkuste tam dát před ten zlomek jen jedno znaménko.
A kam zmizela ta dvojka z čitatele?
Koukám, že největší problém máte s úpravou výrazu.

Závorku se mi v tom kódu nechtělo hledat, ale nakonec se podařilo a vymazal jsem ji.
Bohužel máte pravdu, ještě se musím hodně co naučit. Proto žádám o pomoc vás.
Odmocninu a dvojku jsem tam zapoměl dopsat. Snad můžeme pokračovat v další úpravě.

↑ JohnyTheFox:
Super, to je ok.
Teď rozdělte tu odmocninu ze zlomku na odmocninu čitatele a odmocninu jmenovatele. A odmocninu jmenovatele můžete rovnou spočítat, potažmo zkrátit ;)

Fajn, děkuji za ochotu, vyšlo mi 
Hold budu muset ještě hodně počítat :)

↑ JohnyTheFox:
No, to ale není úplně dobře.

No, řeknu vám to takhle. Mě to vyšlo úplně stejně jako vám, jenže jsem si myslel, že to je špatně, jelikož je to příklad, který ma na svých stránkách naše profesorka a usoudil jsem, že je tam nějaký další postup, kterým jsem vás už nechtěl obtěžovat. Jí výsledek vyšel arccos x/2, jak se můžete přesvědčit zde.
http://homen.vsb.cz/~lun44/vzor_pisemka_1/FS_1.pdf

↑ JohnyTheFox:
Jasně, máme tam chybku. Ten poslední zlomek má v čitateli x a ne jedničku. Vám to tam vypadlo (v příspěvku č. 5) a já si toho nevšiml. Takže ty dva zlomky s odmocninou ve jmenovateli se navzájem odečtou a skkutečně zůstane jen
.

Dobře, děkuji za upozornění a snahu. Přeji hezký den :)