Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 01. 2012 22:04

Torpy
Reputace:   

Spojitost funkce - integrál s parametrem

Zdravím,
mám následující příklad:

Dokažte, že funkce $F(a)=\int\limits_0^\infty { (\textrm{arccotg} x)^a}\mathrm{d}x$ je spojitá na svém definičním oboru.

Řešil jsem to takto:

1. definiční obor:
jestli to dobře chápu, je to interval, kde integrál konverguje, což je dle mého interval $\[A,B\]$ pro $1<A<B<\infty$.

2. mám větu, že ke spojitosti stačí najít integrovatelnou majorantu pro danou funkci a spojitost $a \rightarrow (\textrm{arccotg}x)^a$

3. ta majoranta:
pro $x\geq\textrm{cotg} 1$ jí definuji jako funkci $g(x)=(\textrm{arccotg}x)^A$,
pak $(\textrm{arccotg}x)^a \leq (\textrm{arccotg}x)^A$ (protože $(\textrm{arccotg}x) \leq 1$, tudíž "největší" funkce bude ta s nejmenším možným exponentem)
a $\int\limits_{\textrm{cotg}1}^\infty{g(x)}<\infty$

pro $x<\textrm{cotg} 1$ jí definuji jako funkci $g(x)=(\textrm{arccotg}x)^B$,
pak $(\textrm{arccotg}x)^a \leq (\textrm{arccotg}x)^B$ (protože $(\textrm{arccotg}x) >1$)
a $\int\limits_0^{\textrm{cotg}1}{g(x)}<\infty$

4. funkce $a \rightarrow (\textrm{arccotg}x)^a$ spojitá je.

Je tento můj postup správný?
Díky všem za radu!

• (téma jako vyřešené označil(a) Torpy)

#2 06. 01. 2012 11:03

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Spojitost funkce - integrál s parametrem

↑ Torpy:

Ahoj.

Tím defničním oborem funkce

(1)               $F(a)=\int_0^{+\infty} (\mathrm{arccotg}\, x)^a \,\mathrm{d}x$ 

je podle mne interval $I := (1, +\infty)$ , protože právě pro $a$ z tohoto intervalu integrál (1) konverguje.

Další Tvůj postup je správný, snad by sa dal poněkud zjednodušit rozkladem   $F(a) = G(a) + H(a)$

kde   $G(a) = \int_0^1 (\mathrm{arccotg}\, x)^a \,\mathrm{d}x ,   H(a) = \int_1^{+\infty} (\mathrm{arccotg}\, x)^a \,\mathrm{d}x$  .

#3 07. 01. 2012 23:17

Torpy
Reputace:   

Re: Spojitost funkce - integrál s parametrem

Jo jasný, máš pravdu.
Díky!

Zápatí