Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pokud byste měli doporučit nějaké odvětví matiky, kde by člověk poznal její podstatu, které by to bylo? (Schválně to pokládám takto vágně, zajímá mě totiž, co vidíte pod "základem nebo podstatou" matematiky Napadá mě výroková a predikátová logika a teorie množin. Je to ono?
Ahoj, řekl bych že ano. Ale také bych se zeptal, co máš na mysli tou podstatou.
Myslím, že jsem volil takovouto definici: Podstatné je právě takový matematický obor, který, pokud chce člověk investovat minimum času do matematiky ale zároveň se co nejvíce o matematice dozvědět. Minimem času myslím prostě ze všech možností minimální čas (tj. jen relativně vůči ostatním, v absolutní měřítku to celkem čas bude). Většina matematiky je speciálním případem teorie množin a výrokové a predikátové logiky.
Není to pak něco jako kdyby se člověk zajímal o fyziku a přitom se nic nedozvěděl třeba o chemii? (Jistě kdyby hypoteticky detailně člověk pochopil veškerou fyziku (kterou dnes nechápeme do té míry, že by z ní třeba některé složité chemické reakce vyplývaly), jistě by mu z toho vyplynuly všechny fakta ostatních věd.) Sice většina matematiky je formalizovatelná (?) v rámci teorie množin, ale některé věci jednoduše neobjeví, protože již jsou příliš vzdáleny od množin (byť v principu to pořád teorie množin je).