Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Říká se, že fyzici strašně matematiku patlou, zneužívají, používají neexaktně a jejich úvahy nejsou formalizované (jen si myslí, že jsou formalizovatelné, což ale nemusí být vždy pravda). Myslím, že Hilbert se k tomu jednou vyjádřil tak, že "fyzika je natolik důležitá, že by neměla být přenechána jenom fyzikům."
Nemám bohužel osobní zkušenost ani s jedním oborem (matematika a fyzika).
Je to tedy pravda? A v čem konkrétně to spočívá? Oproti matematikům po fyzicích na zkouškách nechtějí pouze důkazní techniky? Nebo to nejsou jen důkazy?
A je to tak vážně, že pokud se člověk chce dozvědět něco o matematice, nemá smysl studovat fyziku? Naopak když chce nějak matematiku uplatnit (aniž by ho zajímaly základní principy), pak má studovat fyziku?
Ked chce matematik pracovat s matematikou - staci mu pero a papier.
Ked chce fyzik pracovat s fyzikov - potrebuje rozne nadoby, pruziny, stol, vodu, ohen a ktovie co este podla toho comu sa venuje. Jednoducho fyzik sa len s papierom a perom nedozvie o fyzike vela, pretoze vo fyzike sa vela zistilo pomocou experimentov ak nie vsetko. Matematika fyzikom sluzi uz len na zapisanie objaveneho zakona do cisiel. Nejaka sila F1 sa rovna nejakym silam F2 a F3 tak ze plati F1=F2+F3 napriklad ..
Matematika teda pomaha fyziku sprehladnovat do cisel.. Fyzika by sa bez matematiky nezaobisla.
Naopak, matematika sa bez fyziky zaobide - staci pero, papier a matematik na nieco pride, vzapeti to bud dokaze alebo vyvrati - vsetko sa odohrava v jeho mysli, nepotrebuje velke laboratorium.
Ale matematika sa vzdy vyvijala na vyuzitie v realnom zivote, nie aby nejaky matematicky zakon bol objaveny a waauuu, vieme nieco nove.
V staroveku bolo treba pocitat ja neviem bochniky chleba tak sa zaviedli mozno ciarky alebo co a tri chleby boli tri ciarky, zatial to stacilo. Potom sa rozvynuli cisla, rozvynuly sa dalsie oblasti. Kombinatorika napr. vznikla lebo niektory hraci v pokri si vsimli ze nieco sa objavuje castejsie nieco menej, vypracovali teoriu a bolo.. komplexne cisla vznikli lebo ludia nevedeli pohnut s druhou odmocninou s minus jednotky a perfektne sa to vyuziva v dnesnej fyzyke..
Cize matematika sluzi ludom, sluzi fyzike. Fyzika nam zase hovori ako funguje svet - zakony.
Len moj nazor..
Podle mě je matematika základ všech vědních disciplín a lze ji nalézt prakticky všude.
Fyzika = aplikovaná matematika, a jak tu kolega napsal neobešla by se bez ní ale naopak by to šlo. Avšak můj osobní názor je ten, že je pro mě fyzika zajimavejší už jen kvůli těm experimentům a více "realnému" využití. Pokud bych šel do hloubky tak díky fyzice si mužu spočítat mnoho každodeních věcí, ať už brzdná dráha auta, dopadová rychlost tělesa, a další. Matematiku mužeme taktéž aplikovat na realný život ale jen některé její části, v dusledku je fyzika vice využitelná pro bežný život a zajimavejší pravé o ony experimenty. Pokud by se chtěl člověk zabývat matematikou musí pro ni mít vášen bez té to nepujde, potom pro něj může byt stejně zajímavá nebo ještě mnohem zajímavejší. Matika si prostě tak trochu hraje s čisly a je více teoretická, ale z ní vychází prakticky vše ostatní.
Zdravím. Já bych jen dodal, že některé výsledky z fyziky lze s výhodou uplatnit při řešení ryze matematických úloh. Konkrétně mám na mysli hlavně vztah mezi Newtonovskou mechanikou a geometrickými úlohami, ale našla by se jistě i jiná využití. Např. teorie okolo soustavy hmotných bodů a těžiště lze s výhodou uplatnit např. pro důkaz Cevovy věty nebo Ptolemaiovy věty. Princip minimální energie lze využít např. při hledání Fermatova bodu nebo užít pro důkaz, že tečna u nějaké kuželosečky svíra s průvodiči z obou ohnisek stejný úhel. Využitelný je např. i Fermatův princip z optiky. Otázka je, jestli se zdůvodnění pomocí fyziky dají brát jako "důkazy". Podle mě ne úplně, ale rozhodně výrazně pomohou najít správnou matematickou interpretaci pro formálně neprůstřelný důkaz. Jedná se o jakýsi vhled do celé situace a právě o to často v matematice jde. To znaména - ano - v některých zvláštních případech může být fyzika nápomocná i při řešení čistě matematických problémů.