Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Pro zájemce sem dám nějaký challegne, tentokrát je to jedna z těch lehčích úloh.
Kvadratická rovnice
má jako kořeny dvojciferná přirozená čísla, která se liší pouze pořadím jednotlivých cifer. O čísle b víme, že po dělení číslem 36 dá zbytek 19. Určete všechny možné takové rovnice a k nim příslušné dvojice kořenů.
Dobrý večer,
přiznám se, že jsem tuhle úlohu poznal asi před měsícem a moc jsem toho nevymyslel. Podělil jsem se o zadání s jedním pánem, který toho ví hodně o matematice :)
No a ten se podělil se mnou o nějaký postup. Píšu to proto, aby bylo jasno, že jsem to nevymyslel sám nebo aby nikdo neřekl, že vydávám cizí dílo za vlastní.
Chápu, k čemu ta úloha je. Do řešení jsem tedy pronikl, pochopil jsem a nyní to sem dávám. Otázky, které pokládám předem, jsou: "je to tak správně? jak by se to dělalo jinak?"
36-19=17, takže b+17 je dělitelné třiceti šesti.
O b navíc víme, že je liché: 36 krát cokoliv je sudé + liché = sudé
Z toho vyplývá, že b je součin dvou lichých čísel.
Ještě něco: 36n+19 není dělitelné třemi ani čtyřmi
Pokud jsou obě lichá, tak jak a tak aji b musí být z 11 až 19, 31 až 39, 51 až 59 a tak dál...
Po vyškrtnutí těch násobků tří a čtyř, zbude:
11,13,17,19,35,37,55,59,77,79
11*11+17=
13*31+17=
17*71+17=
...
ověříme těchto deset příkladů a výsledek dělitelný třiceti šesti je pouze součin 17*71+17 a 35*53+17.
tákže:

?
Děkuju