Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ syrda:
takže toto je ten prípad keď h(A) = h(A|b) < n
zostal ti vlastne systém 

teraz ti ostáva iba taká možnosť že si zvolíš jednu premennú ktorá bude voľná a pomocou nej vyjadríš ostatné
takže tie rovnice prepíšeš takto:
(i)z druhej rovnice si vyjadríš
ako funkciu od premennej
(ii) a potom dosadíš
do prvej rovnice
(iii) vyjadríš aj
ako funkciu premennej 
(i) 
(ii) 

(iii) 
↑ jardofpr:
Aha, takze ja si za jednu promenou zvolim parametr a tím pak vyjádřím ostatní proměnné?
↑ syrda:
presne tak
takže riešením tejto sústavy bude množina bodov
a tých je nekonečne veľa lebo za
si môžeš zobrať ľubovoľné konkrétne reálne číslo a vždy ti vyjde iný bod pre rôzny výber .. a pritom ten bod vždy bude riešením tejto sústavy
↑ jardofpr:
Děkuju moc, chápu to :)
jenom mohli bychom se vrátit k mému původnímu příkladu? protože tam nevím jak to udělat...jelikož si sem schopnej vyjádřit všechny členy....na tom tvém příkladu jsem to pochopil, ale na tom mém nevím jak udělat nekonečně mnoho řešení...Jinak vše chápu :)
↑ jardofpr:
No když to udělám tím vyjadřováním jak jsi mi to ted napsal, tak to bude absolutně stejné jako když to udělám s tím prvním jelikož si vyjádřím parametr v x1,2,3...a vyšlo by mi to pro právě jedno řešení...
↑ syrda:
ono keď sa na doriešenie toho príkladu pozrieš tak ti pre ten konkrétny príklad nastane buď prípad 1.) alebo ti nastane prípad 2.) (ii) ...
prípad 2.) (i) ti nenastane pre žiadnu hodnotu parametra ...
z toho vyplýva, že pre žiadny parameter nebude mať nekonečne veľa riešení tá tvoja sústava ;-)
zdá sa to celkom logické nie?
↑ jardofpr:
tak proto...mohl by jsem jeden ukázkovej zkusit jestli to chápu?? :) ti ho sem hodím, a jestli se ti to nebude chtít na to koukat tak nekoukej, já bych si ho spočítal tak i tak :) tak ho sem za chvilku dám jen co nějakej spočítám :)
↑ jardofpr:
Tak já to zapsal že pokud parametr a=3 tak soustava nemá řešení.
To zadruhé je jedno řešení a každé x,y,z je dopočítané a za třetí, že nelze dosáhnout nekonečně mnoho řešení....
Ale zjistil jsem, že ještě tomu nerozumím 100%...tak jsem si počítal, a je fascinující, že člověk si myslí, že už něco umí a vždycky na něco narazí co neví...
konkrétně jsem si počítal lehčí typy, a na tohle jsem narazil...a asi mě to napovědělo v čem mám nedostatek, asi jsem úplně nepochopil to s hodnostmi, protože mě na hlavní diagonále nevyšli 1, a hned si nevím rady co to znamená....myslím si že soustava má nekonečně mnoho řešení a nebo žádné, a že neexistuje právě jedno, ale opravdu nevím...Když mě dokáže vykolejit takovéto blbost tak vím, že mě není jasný něco s hodnostmi matice a kdy co znamená co....jinak bych si musel umět poradit :/ početně vše vím, ale asi nechápu co počítám a to je špatný...
↑ syrda:
no ja som to myslel tak, že keď dostaneš úlohu s presným zadaním (a zvlášť v matematike) tak jej vyriešenie by malo znamenať odpoveď na otázku ktorá je v tej úlohe položená.
no v tej tvojej dvojke je iba vypočítaný nejaký bod, vôbec nie je jasné ku ktorému parametru patrí
vieś čo myslím?
a tú úlohu si zhrnul správne, práve jedno riešenie tam nevyjde, možné bude nekonečne veľa, alebo žiadne v závislosti od parametrov
teda ten štvrtý stĺpec to je pravá strana?
↑ jardofpr:
Chápem tě,
jedná se o tento příklad. K tomu co jsem napsal jsem se dostal po Gausovce (jen tak mimochodem, mohu k jednomu řádku přicíst například 2t??)
Ale jak jsem řekl, po tom co na hlavní diagonále nemám jedničky tak jsem marný....něco mi uniká, protože počítat umím, ale nevím jak co... :/ Kde to je podle toho co jsme počítali tak není problém, ale pak přijde toto a hned nevím...
↑ jardofpr:
Ted si asi nerozumíme, jaké 2t myslíš??
Já takového nic nenapsal :)
↑ jardofpr:
To bylo úplně mimo :) já si to počítal místo této proměnné jsem si dal písmenko t....
A chtěl jsem se zeptat, když mám matici...
1 2 3 4
0 1 6 7
-t 2 3 4 / tak jestli k tomuto mohu přičíst t ..což by se rovnalo první 2 řádky stejné a pak 0 2+t 3+t 7+t..
Ale to jen tak mimo že jsem chtěl vědět...Jinak s tímto to nemá co dělat, to jsem tam opravdu nechtěl přičítat :D
no, nemôžeš len tak pričítať niečo, čo nie je riadkom matice
to by sa úplne zmenila sústava a mala by iné riešenie
predstav si že máš priamku
čo je vlastne tiež taká triviálna sústava ..
... y = 2-3x je ekvivalentné s rovnicou 3x + y = 2
povedzme že t je rovné nejakému číslu, napr t=2
potom to čo si ty chcel urobiť by vyzeralo
(3 + 2)x + (1+2)y = 2+2
teda 5x+3y =4
ked to poprehadzuješ tak ako to bolo pôvodne tak máš teraz rovnicu
čo určite vieš že je úplne iná priamka s úplne inými riešeniami
a inak asi máš niekde chybu v tých úpravách, ja mám jednotky na diagonále
↑ jardofpr:
Svatá pravda :) děkuju...A koukl jsi na ten příklad jak jsem tam ted zadal? :)
Se z toho zblázním :/ Nevím jak nato....neměl by jsi dnes nebo zítra čas na něčem jako fb,twiter,icq, skype cokoliv prostě?? chápu to jak to dělat, jen mám nějaký nejasnoti, takže by to zabralo tak 20minutek vkuse a né takto dlouho :)