Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potreboval bych prosim vas poradit. V zapoctovem testu bude prubeh funkce. Tak jsem si vymyslel fci,konkretne y= 3x^2 - 3x
pri zjistovani asymptot (bez smernice nema) se smernici jsem narazil na problem, kdy k = lim x-> +- nekonecno mi oboje limity vysly nekonecno.. Mozna je to hloupy dotaz,ale nejsem si jist tak se radsi ptam. Kdyz se jedna o kvadratickou fci tak tam proste zadna asymptota neni a proto ani nejde spocitat ne ? Asi se mi tu vysmejete :-)
Ahoj ↑ stavic:,
Co by sa stalo keby si zacal pozdravom.
Nie je to smiesne!
Nemas limitu ako treba, to znamena ze take asymptoty neexistuju.
Inac, co by si povedal o funkcii
?
↑ vanok:
Omlouvam se, dnes uz pisi druhy prispevek tak mi pozdrav nejak vypadnul. Je tedy spravne to co jsem napsal? Ze kvadraticke funkce nemaji asymptoty protoze limity vychazi vzdy nekonecno ? Navic je to jedna parabola takze tam ta asymptota proste byt nemuze ze ?
Podivam se na ni a za chvili sem napisi. jinak dekuji za reakci
↑ stavic:,
Co pises je spravne.
Nezabudni ze asymtota je priamka , co aproximije funkciu... napr v
( priamka je jednoduchsia ako komplikovana funkcia) a potom kedm as kreslit graf funkcie, kresli najprv asymptotu, a az poto funkciu...
Urcite slova tu nepouzivaj, si na verejnosti... taék trocha akademickeho jazyku prosim.
Tie prieseciky ...staci dokazat ze existuju... a pripadne povedat ze sa daju aproximovat.
Mne islo islo mi skor o asymptoty... na co si prisiel?
dobra odpoved.
Ale mozes poznamenat ( skuske) ze v +-nekonecne tvoja funkcia sa blizi k parabole... a sa hovori potom ze ma parabolicke vetvy.
A da sa studovat aj konkavita, konvexita napr.
Vsimni si, mal si banalny priklad, pridal som nieco "malicke" a ako sa vela veci pomenilo...
( take robim casto na skuskach ... lebo prave takto sa da vidiet ci niekto nieco chape)