Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ hrotgar11:,
Ahoj.
Ty nevies pozdravit?
Prva rovnica ti da 
cize 
Druha ti da 
cize 
To znamena z etvoj system nema riesenie.(nemozne mat dve hodnoty pre neznamu x)
včera som si to večer uvedomil som zle napísal rovnicu opravím si ju a dám ju sem a nevieš nejaký program na výpočet týchto rovnic ? už som si to opravil je to teraz možné ? (-61)/(x+1)=2, (-122)/(x+2)=1,(a-b+c) /(x+1)=2, (4a-2b+c)/(x+2)=1
↑ hrotgar11:,
Osobne taky program nepoznam.
Iste, ak niekto take nieco pozna ti napise.

↑ hrotgar11:
Pořád to nemá řešení.
Výsledkem první rovnice je
a výsledkem druhé je
.
Jinak něco takové určitě umí řešit wolfram. Tady je ukázka řešení Vašeho příkladu, ve kterém jsem v druhé rovnici místo +2 dal +a.

↑ hrotgar11:
Po vydělení maximálně můžeme dostat
.

↑ hrotgar11:
No, v této terminologii bych spíše řekl, že zbytek je -61. Ale zdá se mi to nějak krkolomné.
Jaký vlastně řešíte příklad?
No lenže keď vydelím 61/x+1 malo by mi to dať zvyšok dva to isté by malo byť keby vydelím ax2+bx+c/x+1 malo by mi výjsť nejaký zvyšok v tvare písmen a ten by sa mal rovnať dvom a mne vyšiel zvyšok x+1/a-b+c a to by sa malo rovnať 2. Vydelil som aspoň správme ax2+bx+c alebo aj tam mám chybu ?

↑ hrotgar11:
Proč by dělení 61/(x+1) mělo dát zbytek 2? Výraz 61/(x+1) už dále v této obecné formě dělit nelze.
Navíc
.

↑ hrotgar11:
Moc Vám nerozumím, ve Vašich příspěvcích je zmatek.
Vy uvádíte zbytek ve tvaru x+1/a-b+c, ale to není totéž, jako (a-b+c)/(x+1).
Zbytek není ten zlomek, ale jen čitatel, tedy a-b+c (když dělíte sedmičku trojkou, tak je zbytek jedna a ne jedna třetina).
Netuším, jak toto vše souvisí s tím, že soustava čtyř rovnic, z nichž jedna je kvadratická, má řešení.
Rovnice, jak jste je zadal Vy (i přes opravu) řešení nemají.

↑ hrotgar11:
Já si nejsem jistý na 100 %, protože pojem zbytek se používá u celočíselného dělení, což není náš případ (nebo jste to alespoň nenaznačil).
Ale pokud se ten pojem zbytku pokusím použít i v případě neceločíselného dělení, pak bych pod tím zbytkem rozuměl to, co jsem napsal výše.
Na ukázku:
ale při tom píšeme: