Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím všechny matematiky,
obracím se na vás s prosbou. Potřebuji doporučit učebnici, která je souhrn matematiky na VŠ v prvním ročníku. Tj. limity, derivace, vektory atd. Skripta na školních stránkách mi nestačí a proto bych se rád podíval na nějakou učebnici.
V matematice jsem nikdy nevynikal a teď, pár dní před zkouškou si připadám, že nic neumím (bohužel) a to jsem tomu věnoval snad dva týdny. Prostě to držím v hlavě dva dny a pak to zapomenu.
Můžete mi tedy doporučit nějakou literaturu s teorií a příklady ?

↑ JohnyTheFox:
Zdravím,
těžko radit. Každá vysoká škola a každý obor má matematiku různě podrobnou a různě zaměřenou.
Jaký obor a na jaké škole studujete?

Je to vysoká škola báňská technická univerzita Ostrava - obor strojírenství
Okruhy by se daly shrnout do těchto témat:
http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … aI/MI.html
Obor mě hrozně baví, jenže nemám matematické myšlení. Možná mám špatné základy a paměť na posupy výpočtu. Na jinou školu jít nechci, strojařina nebo nic. To znamená, že se s matematikou chci poprat a musí to nějak jít. Problém je, že nevidím v některých příkladech nic, jak bych mohl postupovat, nerozeznám vzorce, po čase je zapomínám atd.. Snad co si dobře pamatuju je (a+b)^2.
Je tedy nějaká učebnice nebo skripta, případně jiný zdroj, ze kterého se dá naučit počítat a pochopit učivo ?
učil jsem se také ze "studopor", jenže je tam tolik možností, které může dát učitelka na písemku, že se to nedá všechno zapamatovat, jak se můžete přesvdčit zde:
http://www.studopory.vsb.cz/studijnimat … obsah.html

↑ JohnyTheFox:
Možná by Vám mohlo pomoct tato stránka.
Pokud se s matikou chcete poprat, nezbude Vám než počítat a počítat. Jistotu v postupech a ve výpočtech získáte až praxí.

Dobře. Děkuji za tip :)