Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 01. 2012 23:56

TheRespect
Reputace:   

Generovaný prostor vektorů

Dobrý den,

chtěl bych si jen ověřit vlastní teorii na generovaný prostor.

Např. dostanu zadaný 4 vektory, u ktrých mám zjistit, zda-li generují vektorový prostor v R3.
Hodim si vektory do matice, pomocí Gaussovy metody vypočítám až na trojůhelníkový tvar a pak: pokud se mi vynulovat jeden řádek, zbyli mi tedy 3 vektory a prostor generuje, pokud se mi vynulujou 2, negeneruje a pokud se mi nevynuluje žádnej a zbydou mi 4 jako na začátku tak také negeneruje...Je to tak?!

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli na netu neni nejaka sbirka úloh včetně výsledku např. na lin. nezavislost, báze, generátory, matice, inverzní matice, homo a nehomo soustavy rovnic a determinanty.

Děkuji..

#2 08. 01. 2012 01:25

LukasM
Reputace:   193 

Re: Generovaný prostor vektorů

↑ TheRespect:
Otázka zřejmě měla být "zda-li generují vektorový prostor R3", bez toho "v", že? Budu to alespoň předpokládat.

Vektory jsi při tom zmíněném "házení" zřejmě dal do sloupců. Takže pokud se "nevynuluje žádnej", tak musíš začít znovu, protože tam máš chybu. Jinak je to ok.

Zápatí