Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam alternující řadu
suma(od n=1 do n=
) [((-1)^n)*((n^3)/(2^n))]
Podle vysledku konverguje absolutne takže musí byt splnena lebnitzovo kriterium.Limita vychazi 0,ale chtel jsem určit jestli je klesající,když to porovnam hned tak to nevychází, ale muže se použít derivace, tak jsem to zderivoval ale taky to ještě neklesalo,tak jsem to zderivoval po druhe a to už bylo klesající, mužu to takhle delat nebo se to dělá jinak?
Diky moc za připadné rady
↑ Alkac:
Jj maš pravdu ja jsem spletl :-) ja jsem myslel konvergenci kterou zjistíš podle lebnitzova kriteria,ale me jde o to jak zjistit jestli tak řada je neroustouci, ona muže být až od nejaké x členu, a to se pry nejak zjištuje pomocí derivace, to prave potřebuju vědět
↑ anonym:
Tahle rada je alternujici, tzn ze posloupnost castecnych souctu ani neroste, ani neklesa. Pokud myslis tu posloupnost s vyjimkou minus jedna na netou, jako kdyz bys overoval Leibnitze, tak to se udela normalne jako kdyz resis prubeh funkce, nebo proste hledas kde je funkce rostouci/klesajici. To umis?