Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám následující zadání:
"Nalezněte primitivní funkci k funkci g(x) =
na největším intervalu obsahujícím 0"
Bohužel si s tím nevím rady, tak jsem alespoň spočítal neurčitý integrál: 
Mohl by mi někdo prosím poradit, jak najít největší interval obsahující 0? A na tomto intervalu mám poté vypočítat určitý integrál? Děkuji
↑ Moonchild:
ahoj,
prvé čo by si mal urobiť je nájsť definičný obor zadanej funkcie
malo by ti vyjsť zjednotenie troch intervalov
najväčší taký, ktorý obsahuje nulu bude ten z tých troch, ktorý tú nulu obsahuje .. môžeš porozmýšľať prečo
potom si skús zderivovať funkciu ktorú si našiel ako primitívnu k zadaniu a zistíš, že jej derivácia sa tvojmu zadaniu nerovná, čo je trocha zvláštne pre primitívnu funkciu .. zrejme si hneď na začiatku zle rozložil menovateľ na súčin koreňových činiteľov ..
(môžeš si napríklad všimnúť , že tvoja primitívna funkcia nie je definovaná pre žiaden interval obsahujúci nulu, lebo v nule nie je definovaná ani funkcia ln(x-1) ani funkcia ln(x-2) keďže pracuješ zrejme v reálnych číslach a nie v komplexných)
takže to treba integrovať znovu ak chceš tú primitívnu nájsť
posledným tajomstvom je, že v skutočnosti platí
Pořád nějako nemůžu přijít na to, kde jsem udělal chybu a i zpětná derivace mi podle wolframu vychází ( http://www.wolframalpha.com/input/?i=De … %2B1%5D%5D )
Je má chyba pouze v tom, že jsem argumenty logaritmů nenapsal v absolutní hodnotě, nebo je chyba opravdu někde ve výpočtu?
↑ Moonchild:
pravdepodobne si urobil chybu len v tom, že si svoj výsledok zle odpísal sem ;-)
ale okrem toho že si to zrejme rozložil správne, všetko ostatné platí čo som napísal
Ano, už to vidím, jen jsem to sem špatně napsal :)
Interval mi vyšel (-1,2), ale jak mám vypočítat určitý integrál na takovém intervalu? Na internetu jsem našel způsob pomocí jednostranných limit
, to mi ale vyjde jako
, což se mi moc nezdá. Udělal jsem chybu už při výpočtu intervalu?
↑ Moonchild:
prečo do toho pletieš určitý integrál?????????
1.) ty máš nájsť primitívnu fukciu, NIE ČÍSLO ALEBO HODNOTU
2.) ten spôsob čo si napísal funguje aj tak iba pre ohraničené jednostranné limity, takže ťažko ním spočítaš limitu logaritmu z polynómu pre x ktoré sa blíži k jeho koreňu, z toho bude vždy nekonečno (hoď si graf tej funkcie do wolframu ak si to ešte neurobil)
celé je to tak jednoduché ako som to popísal vyššie (v skrytom texte)
ak si pamätáš rovnice s absolútnou hodnotou tak to nemôže byť pre teba problém
v zmysle toho čo som napísal vyššie
tvoja primitívna funkcia vo všeobecnom tvare je
ak som správne počítal
dá sa samozrejme považovať za primitívnu na celom definičnom obore, ten zápis zahŕňa primitívne funkcie pre všetky tri intervaly, a väčšinou to netreba riešiť ďalej
ale keďže od teba chcú konkrétnu partikulárnu funkciu na konkrétnom intervale, pokračuješ
našiel si najväčší interval ktorý obsahuje nulu,
a na ňom potrebuješ primitívnu funkciu
JEDINÉ ČO TERAZ MUSÍŠ UROBIŤ JE ZISTIŤ AKO SA NA TOM INTERVALE SPRÁVAJÚ ARGUMENTY TÝCH LOGARITMOV V ABSOLÚTNEJ HODNOTE ..
to som vysvetľoval aj o dva príspevky skôr .
máš tam dva výrazy s absolútnou hodnotou ktoré musíš odstrániť
PAMäTÁŠ SI ZO STREDNEJ ŠKOLY???????????

takže odpoveď je :
primitívna funkcia k funkcii g(x) na najväčšom intervale, ktorý obsahuje 0 je funkcia
no ako teda? je to jasnejšie? :)
Stránky: 1