Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potrebuji pomoci s timto prikladem:
Nezavisle na sobe hodime dvema kostkami. Nahodna velicina X1 udava pocet tecek, ktery padl na prvni kostce. Nahodna velicina X2 udava maximum z poctu tecek, ktery padl na obou kostkach (napr. "3 tecky na prvni, 5 tecek na druhe" -> X1=3,X2=5 nebo "5 tecek na prvni, 3 tecky na druhe" -> X1=5,X2=5)
Najdete simultanni pravdepodobnostni punkci p(x1,x2) a obe marginalni pravdepodobnostni fce p1(x1),p2(x2).
----------------
Poradi mi nekdo jak urcim pravdepodobnosti jednotlivych kombinaci poctu tecek na obou kostkach, aby mohla sestavit tabulku se sim. a marg. pravdepodobnostnima fcema?
Diky, V.
↑ wendelin9:
nikdo nevi? :/ staci jen naznacit... ja zacala touto uvahou:
kdyz je X1 = 1, X2 muze nabyvat hodnot 1,2,3,4,5,6
kdyz je X1 = 2, X2 muze nabyvat hodnot 2,3,4,5,6
...
...
...
kdyz je X1 = 6, X2 muze nabyvat jen hodnoty 6
vsechny ostatni moznosti maji P=0
zakladni prostor jsem tedy urcila jako 6x6=36, z toho 6+5+4+3+2+1=21 kombinaci/dvojic (X1,X2) s nenulovou P.
jak urcim P pro tech 21 dvojic?
já bych jako pstní prostor uvažoval 36 možností čísel na kostkách, které mají všechny stejné psti. ke každé možnosti pak stačí přiřadit hodnoty těch dvou veličin a hned uvidíš, jaké jsou jejich psti
↑ wendelin9: myslím to tak, že právě když ti na kostkách padne (3,1), (3,2) nebo (3,3), tak výsledek bude X1=3, X2=3, tedy pst tohoto výsledku je 3/36