Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ eldest:
Předpokládám, že v zadání je vypočítat kořeny.
Jelikož je to číslo komplexní a stupeň je pět, tak dohromady bude pět kořenů.
Doporučuji komplexní číslo převést na goniometrický tvar a poté odmocnit a vypočíst kořeny.
Přesně jak píše ↑ Aquabellla: a ↑ gogy27:.
A pokud neznáš vztah pro odmocňování, tak ten nalezneš i s popisem zde:
Odkaz
A za k se dosazují od nuly do n-1,v tvém případě budeš postupně dosazovat 0,1,2,3,4 a vyjde ti pět kořenů.

↑ eldest:
Vzorec pro odmocnění:
, kde v tvém příkladě
a
a 

↑ eldest:
Úplně tím samým způsobem, jako příklad předchozí: převést na goniometrický tvar a pak odmocnit dle vzorce, kde k = {0, 1, 2}
↑ Aquabellla:
Přinutil jsi mě kouknou do sešitu ze třeťáku :D
Vezmeme si tento příklad
řešili jsme to tam tak, že jsme se udělali |z| tedy
Potom jsme odmocnili
Vypočetli úhel
Dosadili sem:
A podobně až do 4

↑ eldest:
Promiň, spletla jsem si n a k, už jsem to opravila :-)
Za n dosaď 5 (stupeň polynomu) a za k = 0, ..., 4.![kopírovat do textarea $z_{0} = (\sqrt[5]{\sqrt{8}}) \cdot (\cos(\frac{\frac{\pi}{4}+2 \cdot 0 \cdot \pi}{5}) + i \sin(\frac{\frac{\pi}{4}+2 \cdot 0 \cdot \pi}{5}))$](/mathtex/df/df02698db5ad4a2a95d32c7290cec514.gif)
![kopírovat do textarea $z_{1} = (\sqrt[5]{\sqrt{8}}) \cdot (\cos(\frac{\frac{\pi}{4}+2 \cdot 1 \cdot \pi}{5}) + i \sin(\frac{\frac{\pi}{4}+2 \cdot 1 \cdot \pi}{5}))$](/mathtex/6b/6b4602d972b45a0ee4a4709a7f52a2cf.gif)
atd.
↑ Aquabellla:
Však to jsem napsal :) děkuji všem