Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 11. 2007 12:55

doomed
Reputace:   

Úhly

Zdravím, rád bych se zeptal, zda plný úhel (tj. 360°) patří mezi konvexní útvary nebo nekonvexní. Já osobně mám za to, že se jedná o konvexní (stejně jako je to uvedeno v učebnici Planimetrie pro gymnázia), ale zde je uvedeno, že se jedná o nekonvexní útvar, resp. úhel. Kde je tedy pravda?
Podle definice o konvexních útvarech, by měl mezi tyto útvary patřit úhel plný, nulový, přímý a ostrý, včetně úseček, polopřímek apod.

Ještě by mě zajímalo, jak odpovědět na toto: "Pokuste se definovat konvexní úhel jako sjednocení polopřímek."

Mockrát děkuju za pomoc, případně nápovědu.

#2 14. 11. 2007 13:50 — Editoval jarrro (14. 11. 2007 13:54)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Úhly

podľa mňa tu ide o to,že kružnica je útvar konvexný(každá spojnica jej bodov leží vo vnútri),ale 360°=$2\pi$ je uhol nekonvexný(väčší ako 180°=$\pi $|)

MATH IS THE BEST!!!

#3 14. 11. 2007 14:06

doomed
Reputace:   

No jo, ale plný úhel je teoreticky totožný s úhlem nulovým, který konvexní je, nebo se mýlím?

#4 14. 11. 2007 15:09 — Editoval doomed (14. 11. 2007 15:10)

doomed
Reputace:   

Zde jsem zase našel tuto definici nekonvexního úhlu: "nekonvexní úhel - jestliže úsečka spojující dva body ležící na ramenech úhlu nenáleží úhlu, hovoříme o nekonvexním úhlu, velikost tohoto úhlu je větší než 180° a menší než 360°"
Tak já budu předpokládat, že je to tak a že učebnice by se v takové "zásadní věci" mýlit neměla ;-)

#5 14. 11. 2007 16:00

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Kazdy uhel je casti roviny (naopak to neplati!!!). Tudiz i plny uhel je jeji casti. Z definice plneho uhlu a z definice konvexniho utvaru v rovine jednoznacne plyne, ze plny uhel je konvexni utvar.

K otazce o sjednoceni dvou poloprimek:

Nelze pomoci dvou poloprimek (v teze) rovine definovat konvexni uhel. V tom nejlepsim pripade dostanu pouye ramena uhlu.

Situace by byla jina, kdybychom misto poloprimek uvazovali poloroviny. Zde by se jiz dalo ucinit vice. Mozna si chtel napsat poloroviny (???).

#6 14. 11. 2007 18:34 — Editoval doomed (14. 11. 2007 19:09)

doomed
Reputace:   

Nechtěl jsem napsat poloroviny, já to pouze opsal z učebnice, podotýkám že správně ;-) Ale možná, že už jsem na to tady našel odpověď: "Rovinným úhlem nazýváme množinu všech bodů všech polopřímek VX se společným počátkem V, kde bod X patří do daného oblouku AB kružnice k se středem v bodě V."

#7 14. 11. 2007 21:15

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Pozor!

Uloha znela jinak. Predevsim jsem prehlednul udaj o tom, ze poloprimek muze byt vice nez dve a tim je to samozrejme pak trivialni. Ten tvuj posledni odkaz to samozrejme resi. Skoda jen, ze jsem to spatne precetl, usetril bych ti asi cas.

Ve tvem prispevku (#6) by pak bylo snad jeste dobre rici, co to jsou body A a B. Neni to totiz zrejme a mohlo by dojit k nedorozumeni. V jistem pripade by tak tato definice zminovany uhel vubec definovat nemusela.

Zápatí