Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, momentálně jsem narzil na jeden příklad ale mám nesrovnalost ve výsledcích.
Je dán koncový bod vektoru, který je umístěn v počátku kartéské soustavy Oxy. Určete souřadnice vektoru, jeho velikost a načrtněte jej:
A) K(0,7) a tento bod je předpokládám počáteční bod
Tak ten koncový bod je v počátku, to znamená že má souřadnice L (0,0),
no a souřadnice vektoru jsem vypočítal u1= 0-0=0 a u2= 0-7=-7 takže u(0,-7) pokud dobře počítám a velikost mě vyšla 49. Počítal jsem správně? Děkuji za odpověď
smatel napsal(a):
Ahoj,
vektor mi při daném chápání zadání vyšel také (0,-7).
Ale pozor, velikost je dána:
Což se ani nemusí počítat, když si to nakreslíš, vidíš to už z jedné souřadnice.
Je to ok?
no mě to také tak vyšlo ale ve výsledcích je (0,7) to bude asi špatně nebo co
jinak ta velikost to sem také vydělal z z té jedné souřadnice, takže asi je to v pořádku
↑ BboyNicco:
Ahoj. Tady je právě to, že jsme asi oba špatně porozuměli zadání. Je dán koncový bod vektoru. Tedy ten bod K je koncový bod. A to, že leží v počátku Oxy se týká vektoru, ne koncového bodu - ale tedy počátku. Pak jsou souřadnice bodu K přímo souřadnicemi vektoru. Tedy 
Tady byla matoucí věta: "Je dán koncový bod vektoru, který je umístěn v počátku"
umístěn je tedy vektor, ne koncový bod. Ten je totiž dán a souřadnice naznačují, že není v počátku.
Doufám že už je to jasné :-) Omlouvám se za první špatný příspěvek :-)
Pěkný večer.