Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebuju pomoc, Rozpouštěním 0,1 g zinkového prachu s příměsí ZnO v kyselině sírové vzniklo 28 cm3 vodíku. Kolik procent obsahoval zinkový prach.
Dal jsem dohromady rovnice Zn + h2so4 ..H2 + Znso4 a ZnO + h2so4 ...Znso4 + H2O ale dál nevím

Z tohoto vypočti kolik vodíku by vzniklo kdyby regovalo 0.1 g čistého zinku.
Snad to zvládneš i s přepočtem na objem.
Pak porovnej se zadáním .... znečištěný zinek oxidem zinečnatým
dá méně vodíku.
Oxid zinečnatý vodík NEPOSKYTNE.
Pak stačí úměrou
↑ mikrochip:
Zdravím,
děkuji, schůdnější (standardní) cesta je označit x (g) Zn ve směsí prachu, potom ZnO je (0,1-x) (g).
Z rovnice
přes molární objem vzniklého vodíku zjistíme hmotnost Zn (x), co mohlo reagovat (trojčlenkou).
Že ano? Děkuji.
↑ mikrochip:
mně to ale právě tahle nevychází, asi tam něco dělám špatně, nevim
↑ klokanik:
při reakci 0,1 g čistého zinku by vzniklo 0,0015295 molu plynného vodíku. Vodíku ovšem vzniklo pouze 0,001164 molu (20°C, normální tlak). Zbytek už je trojčlenka.
↑ klokanik:
zkus, prosím, použit návrh z příspěvku 3 a trojčlenku:
z M_r(Zn) ......vzníká ...... 22,4 dm^3
z x g (Zn)..... vzníká ...... 28*10^(-3) dm^3
A už jsem psala, abys psal celý postup (i třeba porovnání s výsledkem). Děkuji.
↑ mikrochip:, ↑ rleg:
když dostaneme navážku k analýze, tak analyzujeme, co v ni je, žádné "kdyby"? Je to tak? Děkuji.
obsah Zn v prachu je "strojový výpočet" (%)
(v úvodním příspěvku však nemáš obsah čeho je třeba počítat) - zkontroluj si to, prosím.
↑ jelena: Dovolím si drobet oponovat. Právě u množství vzniklého plynu platí, že jeho objem závisí na teplotě a tlaku, za kterých reakce probíhá. Molární objem 22,4 litru/mol platí jen pro 0°C.
Pokud tedy nejsou zadány podmínky reakce, musím předpokládat nějaké standardní či normální podmínky. No a než si pamatovat, co je standardní a co normální, co použít v chemických výpočtech, co ve fyzikální chemii a co ve fyzice, tak už radši ty podmínky vypíšu.
Tedy, pokud tohle bylo míněno Tvým "kdyby"
↑ rleg:
:-) děkuji, můžeš drobet oponovat. Zanesu do Zlaté knihy, děkuji ještě více (už tam jeden Tvůj výrok mám - poslední hláška ve výběru):
kolega rleg napsal(a):
No a než si pamatovat, co je standardní a co normální...
Ne, neměla jsem na mysli vypsání podmínek (to souhlasím, že musí být uvedeno). Ale že oba jste začali řešení "kdyby zreagovalo 0,1 g Zn", což je cesta delší. Ale autor dotazu nereaguje, stejně jako zde, tak nevíme, zda vůbec někam došel.
Zdravím.