Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 01. 2012 12:07

W.e.r.c
Mám ráda pravidla Mat. fóra
Reputace:   

těžiště

ahoj nevíte někdo náhodou tady tohle?  dávala sem c) ale mám to špatně může být i víc odpovědí tak možná na nějakou zapomínám,ale ostatní mi nepřijdou že by byly správně moc díky...:)
Co platí pro kolébku, kdyby její dolní část byla tvořena kruhovým obloukem? Poloměr kruhového oblouku je R, výška těžiště kolébky je h.

a)Kolébka je stabilní, když R>h    
b)Kolébka je stabilní, když R<h    
c)Ideální je, když R=h, pak je kolébka nejstabilnější.    
d)Když R>h, pak se těžiště zvýší, jestliže kolébku nakloníme.    
e)Když R<h, pak se těžiště sníží, jestliže kolébku nakloníme.

#2 10. 01. 2012 12:09

hfungus
Místo: Brno
Reputace:   

Re: těžiště

a)ano
d)ano
e)ano..ale je to nesmysl

1 + 1 = 1

#3 10. 01. 2012 12:19

W.e.r.c
Mám ráda pravidla Mat. fóra
Reputace:   

↑ hfungus: díky...a proč to není r=h?

#4 11. 01. 2012 15:46

hfungus
Místo: Brno
Reputace:   

když ji nakloníš, nějaká síla ji vrací zpět do původní polohy (takové, že těžiště a střed oblouku jsou na přímce kolmé k Zemi)
Ta síla může být složená ze dvou sil: oblouk a samotná kolébka...rozdělil jsem ji tak proto, aby bylo pochopeno, že: když je těžiště zároveň středem oblouku, tak jediná síla, která vrací celý objekt do původní polohy je ta váha oblouku;
kdežto, když je těžiště pod středem oblouku, jsou to obě váhy (kolébka + oblouk)...tedy větší síla...tedy větší stabilita.
Když by bylo těžiště nad středem, mohlo by dojít k tomu, že se kolébka převrátí (záleželo by na délce oblouku a na hmotnostech)..no vlastně ne MOHLO, ale DOJDE k tomu.

1 + 1 = 1

Zápatí