Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj nevíte někdo náhodou tady tohle? dávala sem c) ale mám to špatně může být i víc odpovědí tak možná na nějakou zapomínám,ale ostatní mi nepřijdou že by byly správně moc díky...:)
Co platí pro kolébku, kdyby její dolní část byla tvořena kruhovým obloukem? Poloměr kruhového oblouku je R, výška těžiště kolébky je h.
a)Kolébka je stabilní, když R>h
b)Kolébka je stabilní, když R<h
c)Ideální je, když R=h, pak je kolébka nejstabilnější.
d)Když R>h, pak se těžiště zvýší, jestliže kolébku nakloníme.
e)Když R<h, pak se těžiště sníží, jestliže kolébku nakloníme.
když ji nakloníš, nějaká síla ji vrací zpět do původní polohy (takové, že těžiště a střed oblouku jsou na přímce kolmé k Zemi)
Ta síla může být složená ze dvou sil: oblouk a samotná kolébka...rozdělil jsem ji tak proto, aby bylo pochopeno, že: když je těžiště zároveň středem oblouku, tak jediná síla, která vrací celý objekt do původní polohy je ta váha oblouku;
kdežto, když je těžiště pod středem oblouku, jsou to obě váhy (kolébka + oblouk)...tedy větší síla...tedy větší stabilita.
Když by bylo těžiště nad středem, mohlo by dojít k tomu, že se kolébka převrátí (záleželo by na délce oblouku a na hmotnostech)..no vlastně ne MOHLO, ale DOJDE k tomu.