Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2012 00:36

ConflictBoy
Zelenáč
Reputace:   

Přímka v prostoru

Dobrý den, sedím nad tímto už asi čtyři hodiny a nepohnul jsem se ani o píď. Dokázal by mi někdo prosím poradit? Jsem na matiku hroznej krypl

https://lh5.googleusercontent.com/-VdH2eu53pO4/TuByBVXvq-I/AAAAAAAAAmk/aZorV3yhYzs/s512/IMAG0146.jpg

#2 13. 01. 2012 05:11

vanok
Reputace:   742 

Re: Přímka v prostoru

Ahoj ↑ ConflictBoy:,
Priamka q ma smerovy vektor (1,-2,0) a prechadza bodom [3,-2,4]...a podobne....

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 13. 01. 2012 18:55

souteh
Škola: gymnázium
Pozice: student, 4.ročník
Reputace:   

Re: Přímka v prostoru

Ahoj,

1. v parametrickém vyjádření přímky máš zadaný bod, kterým prochází (3;-2;4) a důležitější část - směrový vektor. To je parametr t. Takže směr. vektor přímky q je (1;-2;0). Ten vektor (protože je směrový) můžeš použít při vyjádření rovnoběžné přímky. Jen vyměníš souřadnice bodu.

2. - podobné, ale v obecné rovnici máš vždy zadaný normálový vektor (kolmý ke směrovému - a to potřebuješ)
Takže si vezmeš normálový vektor roviny (zároveň směrový vektor přímky, která je na rovinu kolmá), což je
(3;2;-1), dosadíš s parametrem (např. t) a před to už pouze bod - jako v 1. příkladu.

Zápatí