Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebuji poradit s problematikou zobrazení. Mám takový příklad a nevím řešení a nevím proč tomu tak je. Definice znám, ale zde to nedokážu využít.
Díky za rady a připomínky :)
EDIT: ještě mám menší dotaz... co znamená v matematice znak := ? díky
↑ Newbie:
Injektivní = prosté zobrazení - buď je jenom rostoucí, nebo jenom klesající. (př: 2. obr. není prostý - nejdříve klesá, pak roste a pak zase klesá)
Surjektivní = zobrazení na - je využit celý obor hodnot (ze zadání všechna reálná čísla). Nenajdeš hodnotu na ose y, která by neměla vzor. (př: 1. obr není na - nemá hodnotu na 0.75)
Bijektivní - musí být zároveň prosté a zároveň na (kombinace předchozích dvou).
EDIT: znak := znamená přiřaď (je to z programování).
Například: a := 2 (do a přiřadím hodnotu dva, tudíž určuji, co daná proměnný symbolizuje za hodnotu).
↑ Newbie:
1. obr: je injektivní (rostoucí na celém Df), ale není surjektivní (nemá hodnoty v tom "odskoku"), takže zobrazení není bijektivní.
2. obr: je surjektivní, obor hodnot je kompletní , ale není injektivní, tudíž není ani bijektivní.
3. obr: je injektivní (klesající na celém Df) a je surjektivní (nula je dodefinovaná tím puntíkem uprostřed), nabývá všech hodnot. Takže toto zobrazení je bijektivní.
Ok,díky moc. Nyní už je mi to jasné. Rád bych se ještě zeptal na 2 zkouškové příklady.
"Napište co znamená, že funkce f je prostá na intervalu I."
a
"Napište dva polynomy p1(x) a p2(x) tak, aby p1(x) byla funkce v R prostá a p2(x) ne.
Díky moc! :)
↑ Newbie:
Nejlepší je se naučit ty definice.
Funkce f je prostá na I, pokud pro všechna ,
z intervalu I platí:
Příklad 2: polynom, který je prostý na celém Df, je například jakákoliv lineární funkce. Naopak kvadratická funkce (parabola) prostá není.
Ok, díky.
p1(x)=2x+7
p2(x)=x^2 + 3x - 7
Takhle ten druhý příklad?
EDIT:
Mám tu definici injektivní funkce "Zobrazení f: A->B nazýváme injektivní (neboli prosté), jestliže pro každou dvojici x, y náleží Df, x se nerovná y, platí f(x) se nerovná f(y)". Ta definice platí i takhle že ? "Zobrazení f: A->B nazýváme injektivní (neboli prosté), jestliže pro každou dvojici x, y náleží Df, x se rovná y, platí f(x) se rovná f(y)".
Děkuji.
↑ Newbie:
Ano, příklady máš správně.
Pozor, nemůžeš to jen tak vyměnit. Tyto dvě definice jsou ekvivalentní,
protože jde o "obměnu implikaci". Implikační znaménko je v definicích důležité.