Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2012 20:26

Tscar
Reputace:   

Trojný integrál (výpočet)

A ještě jeden dotaz.
Mám zadání x^2 + y^2 = z^2
x^2 + y^2 = ay
x^2 + y^2 = 2ay
a je kladné
A mám spočítat objem tělesa, které je tímto ohraničeno.
Moc by mi pomohlo, kdyby si někdo našel chvilku a spočítal mi to (pro kontrolu výsledku). Zmatek mám ale jen v mezích (polární souřadnice) takže i tam by to bohatě stačilo. Předpokládat, že polárníma souřadnicema s počátkem mimo počátek kartézských si moc nepomůžu (válce nemají stejný střed).
Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) Tscar)

#2 13. 01. 2012 22:58

jardofpr
Reputace:   88 

Re: Trojný integrál (výpočet)

↑ Tscar:

môžeš si polárnymi súradnicami pomôcť ak najprv vypočítaš objem telesa ktoré je ohraničené prvou a treťou rovnicou a potom odpočítaš objem telesa ohraničeného prvou a druhou rovnicou

teda mne to vyšlo       $V=\frac{28a^3}{9}$     dúfam že správne

počítal som to ako

$V=2\int_{G}^{} z(x,y) \,d(x,y)$     kde   $z(x,y) = \sqrt{x^2 + y^2}$  a   $G$   je rovinný útvar ktorý vznikne vyrezaním
polkružnice  $G_{2} : x^2 + \bigg(y-\frac{a}{2}\bigg)^2 = \bigg(\frac{a}{2}\bigg)^2 \quad x \geq 0$ z polkružnice    $G_{1} : x^2 + (y-a)^2 = a^2 \quad x \geq 0$

teda $V=2\int_{G}^{} z(x,y) \,d(x,y) = 2\bigg( \int_{G_{1}}^{} z(x,y) \,d(x,y) - \int_{G_{2}}^{} z(x,y) \,d(x,y) \bigg)$

$G_{1},G_{2}$ sa dajú potom pomocou polárnych súradníc transformovať na obdĺžniky s medzami
$0 \leq \varphi \leq \frac{\pi}{2}$    a    $0 \leq r \leq 2a\sin{\varphi}$    pre   $G_{1}$   a
$0 \leq \varphi \leq \frac{\pi}{2}$   a   $0 \leq r \leq a\sin{\varphi}$   pre   $G_{2}$

#3 13. 01. 2012 23:31

Tscar
Reputace:   

Re: Trojný integrál (výpočet)

↑ jardofpr:

Díky, moc mi to pomohlo ... počítal jsem trochu jinak a došel ke stejnému výsledku.

Zápatí